Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Danas, 80 godina od početka Pokolja, sećanje na žrtve se vulgarizuje, a njihov broj umanjuje

Datum objave: petak, 8 oktobra, 2021
Veličina slova: A- A+
To je posebno vidljivo na slučaju Jasenovca, gde se prošlost falsifikuje i umesto o istraživanju svih pojedinosti genocida, danas se samo govori o ciframa, koje čak i desetostruko umanjuju broj žrtava genocida u NDH.
Prof. dr Miloš Ković

U nedelju 12. septembra u svečanoj sali Sabornog hrama u Kragujevcu, u okviru Velikogospojinskih svečanosti, s blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, održano je predavanje na temu “Podvig i žrtva u srpskoj istoriji”. Gosti ove tribine, bili su prof. dr Miloš Ković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Nemanja Dević iz Instituta za savremenu istoriju. Posle uvodnog izlaganja o. Srećka Zečevića, istoričari su stavili akcenat na tužnu godišnjicu iz 1941. i kragujevački masakr.

Gospodin Dević je govorio o 1941. god. kao prekretnici u srpskoj istoriji, ističući da je ona po broju proteranih i raseljenih Srba podsećala na velike seobe iz 17. veka, a po broju ubijenih prevazišla sva nacionalna iskustva i tragedije, možda mogavši da se poredi samo sa 1915. i tadašnjom golgotom srpskog naroda.

Nadovezujući se na uvodno izlaganje, profesor Miloš Ković je istakao da je 1941. godina srpskih raskola, posebno vidljivih u centralnoj Srbiji i Šumadiji, ali i da je to godina genocida nad srpskim narodom. Pozivajući se na reči Žarka Vidovića, prof. Ković je zaključio da su Srbi “logoraška nacija”, i da su najveći gubici u Drugom svetskom ratu zapravo nadideološki, oličeni kroz Svete mučenike Jasenovačke, Svete mučenike Prebilovačke i Svete mučenike Kragujevačke. “I tu vidimo jedan kontinuitet politike zatiranja, na istom prostoru i od istih počinilaca, kako 1914, tako i 1941. godine”, zaključio je.

Danas se, saglasni su istoričari, sećanje na žrtve vulgarizuje, a njihov broj umanjuje. To je posebno vidljivo na slučaju Jasenovca, gde se prošlost falsifikuje i umesto o istraživanju svih pojedinosti genocida, danas se samo govori o ciframa, koje čak i desetostruko umanjuju broj žrtava genocida u NDH.

U nastavku večeri, prof. dr Ković i dr Dević govorili su o istorijskim slikama i simbolima sa kojima se srpski narod identifikuje danas. Prof. Ković zaključuje da taj pojmovnik treba da bude inkluzivan i tako integriše sve vrednosti srpskog naroda od Svetosavskog i Kosovskog zaveta, pa do Vuka i Dositeja. “Ali moramo da prepoznamo šta je u tome srce. Dakle, Srpska pravoslavna crkva, ćirilica, Kosovo, Jasenovac, to su stvari oko kojih nema pogađanja”, zaključuje Ković.

Obojica predavača složili su se da su podvig i žrtva osnovni pojmovi bez kojih se ne može razumeti srpska istorija, pogotovo u savremeno doba – od Vidovdana 1914. do 27. marta 1941. Istoričari su složni u zaključku da se, iako se ponekad smatraju potisnutim i zaboravljenim, srpski zaveti uvek projavljuju u sudbonosnim momentima savremene srpske istorije.

Srećko Zečević, protojerej


Naslov i fotografija: Redakcija portala Jadovno 1941.

Izvor: Eparhija šumadijska WEB-TVPomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top