fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas 76 godina od ustaškog pokolja Srba u selu Korita

U noći između 4. i 5. juna 1941. godine ustaše su u selu Korita, opština Bileća, mučki ubile više od 130 Srba – mještana ovog i okolnih sela, i bacile ih u Korićku jamu.

Sjećanje na zločin u hercegovačkom selu Korita, početkom juna 1941.
Sjećanje na zločin u hercegovačkom selu Korita,
početkom juna 1941.

Kosti korićkih mučenika izvađene su 1953. godine kada je, na osnovu 180 pronađenih lobanja, ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva tog strašnog zločina bio je osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađa četrnaestogodišnji dječak Kosta Glušac, koji je jedini pružao otpor zlikovcima nad jamom.

Među stradalima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Zločinci su bili prve komšije, muslimani iz Fazlagića Kule, kod Gacka, pod vođstvom ustaškog povjerenika Hermana Togonala i gatačkog hodže Muharema Glavinića.

Mještani sela Korita nisu očekivali od svojih komšija takav zločinački i sadistički poriv za uništavanjem svega što je srpsko.

U knjizi Sava Skoka „Krvavo kolo hercegovačko“ o zločinu u Koritima, između osalog, navodi se da je juna 1941. pred Sokolski dom stigla grupa ustaša sa kamionom Muma Hasanbegovića, trgovca iz Avdovca.

Kamion se zaustavio pred vratima Sokolskog doma iz koga su dželati izvodili svezane ljude i ubacivali ih u kamion. Kada su ubacili njih oko 20, kamion je krenuo prema Gacku i zaustavio se na Kobiljoj glavi /prevoj između planine Bjelašnice i Troglava/, kod jame Golubinke, duboke oko 25 metara.

Tu je čekala velika grupa zločinaca, koji su odmah počeli da odvlače s kamiona troje po troje svezanih ljudi na sam rub jame, gde su ih ubijali vatrenim oružjem, maljevima, kundacima, sjekirama i noževima i survavali u provaliju. To se ponovilo sedam puta od 21.00 čas 4. juna do 5.00 časova 5. juna. Poslije likvidacije jedne grupe Srba, kamion se vraćao po druge sve dok nije likvidirana i posljednja grupa.

Prvo spomen-obilježje srpskim žrtvama iz sela Korita podignuto je 1966. godine, a 1991. povodom 50 godina od zločina na spomenik je postavljena skulptura akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Genocid u Hercegovini: Kad se to zvalo samo istrebljenje

Krvavi kamen hercegovački: Vidovdanski pokolji

Krvavi kamen hercegovački: Krvavi Božići

04.08.2012. Prebilovci, parastos Prebilovačkim novomučenicima

Navršava se 75 godina od ustaškog pokolja Srba u selu Korita …

Barjak slobode zavijorio se 6. juna 1941. | Jadovno 1941.

PORUKA PREŽIVJELIH IZ JAME | Jadovno 1941.

Dan za istoriju – 6. jun 1941: Hercegovci započeli prvi ustanak …

Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: