fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANAS 27 GODINA OD POGIBIJE I RANjAVANjA SRBA U VOZU KOD GLINE

Danas se navršilo 27 godina od kada je, naišavši na minu blizu mosta južno od Gline, eksplodirao voz u kojem su se nalazili srpski civili i u kojem su na licu mjesta izgorjele Maca Dančula /70/ i Soka Roknić /43/, a oko 30 civila teško ranjeno, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

veritas.jpg


Istog dana je u glinskoj bolnici višestrukim teškim povredama podlegao i Janko Radujković /70/.

Pero Gvojić /36/ je u eksploziji ostao bez obje noge, Janko Jakšić /34/ je izgubio jednu nogu, kao i Đuro Jakovljević /44/, dok je oko 25 putnika, uglavnom žena i djece, teže i lakše izranjavano.

Među ranjenima je bila i četrnaestogodišnja Zorana Roknić, kćer izgorjele Soke, koju je eksplozija izbacila iz voza, što joj je spasilo život.

Pola časa nakon eksplozije na mjesto nesreće su, osim predstavnika srpskih vlasti, došli i predstavnici UNPROFOR-a, koji su istog dana sastavili izvještaj o ovom događaju i dostavili ga njihovoj komandi za Sektor Sjever pod šifrom „povjerljivo“.

Iako je srpska strana ukazala da je ova operacija vođena pod hrvatskom komandom koja želi da destabilizuje područje pred najavljeno otvaranje mosta na Maslenici 18. jula, u zvaničnom izvještaju je navedeno da se „ovaj događaj može sagledavati u kontekstu nastavljanja jakih previranja između različitih ekonomskih i mafijaških grupa koje su aktivne u regionu i koje nisu zainteresovane za mirno rješavanje odnosa između Krajine i Bihaćkog džepa, te između Srba i Hrvata“.

„Veritas“ podsjeća da je o ovom događaju pred Haškim tribunalom govorio i svjedok optužbe Slobodan Lazarević na suđenju Slobodanu Miloševiću, hvaleći se da je on, kao oficir za vezu sa UNPROFOR-om u Kordunaškom korpusu, metodom dedukcije zaključio da nisu Hrvati izvršili diverziju na predmetni voz.

Nikom u Hagu nije bio važan Lazarevićev navod da je istragu vršio zimi, iako se tragičan događaj desio u sred ljeta.

„Ubrzo se ispostavilo da je, `pouzdani` svjedok Lazarević avanturista i hohštapler svjetskog glasa, a istina je da do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao ni pred domaćim niti pred međunarodnim sudovima, a kako stvari stoje, mala je vjerovatnoća da će za njega bilo ko i odgovarati“, zaključili su iz „Veritasa“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: