fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАЧИЋ ДА ПОДСТАКНЕ РАЗГОВОРЕ О НЕРИЈЕШЕНИМ ПИТАЊИМА ИЗ ПРОШЛОСТИ

Уклањање минираних српских кућа у Задру

Уклањање минираних српских кућа у Задру


Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица у Србиjи Миодраг Линта очекуjе да ће сутрашња посjета министра спољних послова Србиjе Ивице Дачића Хрватскоj, гдjе ће се састати са наjвишим хрватским званичницима, подстаћи разговоре о броjним нериjешеним питањима из прошлости.

„Нажалост, у претходне двиjе децениjе од завршетка рата у Хрватскоj ниjе било политичке воље да се пронађе правично и траjно рjешење имовинских и броjних других проблема прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватскоj“, саопштио jе Линта.

Он jе оциjенио да без рjешавања отворених питања из прошлости неће бити могуће успоставити односе међусобног поштивања и повjерења, а камоли говорити о искреном помирењу између два народа.

Линта сматра да jе потребно активирати постоjеће међудржавне српско-хрватске комисиjе и радне групе, као и основати комисиjу за провођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесиjи, чиjи циљ би био да у одређеном временском периоду предложе двjема владама рjешења за отворена питања.

„Броj проблема са коjима се суочаваjу преостали Срби у Хрватскоj и протjерани Срби jе огроман – одузета станарска права, висока откупна циjена станова коjе jе дио прогнаних Срба добио кроз такозвани Програм стамбеног збрињавања“, напомиње Линта.

Он подсjећа да ниjе исплаћена накнада штете за несталу, уништену и оштећену српску имовину, ниjе враћено узурпирано и отето пољопривредно и шумско земљиште, нису поништени уговори о размjени кућа под притисцима и приjетњама за вриjеме рата.

Линта наводи да Србима нису исплаћене заостале, а неисплаћене пензиjе, и девизна штедња, као и да великом броjу прогнаних Срба ниjе признат дио радног стажа коjи jе остварен приjе и током рата.

Осим тога, подсjећа Линта, у Хрватскоj се не поштуjе Уставни закон о правима националних мањина коjи гарантуjе Србима очување националног идентитета и запошљавање у државним и jавним институциjама.

„Нема воље да се казне починиоци и налогодавци ратних злочина над Србима и ексхумираjу и идентификуjу посмртни остатци Срба коjи се налазе на познатим гробним мjестима и друго“, додао jе Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Линта: Усташка идеологиjа – узрок рата – Jadovno 1941.

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА – ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ … – Jadovno 1941.

Линта тражи да се поштуjе закон о правима мањина – Jadovno …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: