Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ДАЧИЋ ДА ПОДСТАКНЕ РАЗГОВОРЕ О НЕРИЈЕШЕНИМ ПИТАЊИМА ИЗ ПРОШЛОСТИ

Датум објаве: уторак, 10 марта, 2015
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

Уклањање минираних српских кућа у Задру

Уклањање минираних српских кућа у Задру


Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица у Србиjи Миодраг Линта очекуjе да ће сутрашња посjета министра спољних послова Србиjе Ивице Дачића Хрватскоj, гдjе ће се састати са наjвишим хрватским званичницима, подстаћи разговоре о броjним нериjешеним питањима из прошлости.

“Нажалост, у претходне двиjе децениjе од завршетка рата у Хрватскоj ниjе било политичке воље да се пронађе правично и траjно рjешење имовинских и броjних других проблема прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватскоj”, саопштио jе Линта.

Он jе оциjенио да без рjешавања отворених питања из прошлости неће бити могуће успоставити односе међусобног поштивања и повjерења, а камоли говорити о искреном помирењу између два народа.

Линта сматра да jе потребно активирати постоjеће међудржавне српско-хрватске комисиjе и радне групе, као и основати комисиjу за провођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесиjи, чиjи циљ би био да у одређеном временском периоду предложе двjема владама рjешења за отворена питања.

“Броj проблема са коjима се суочаваjу преостали Срби у Хрватскоj и протjерани Срби jе огроман – одузета станарска права, висока откупна циjена станова коjе jе дио прогнаних Срба добио кроз такозвани Програм стамбеног збрињавања”, напомиње Линта.

Он подсjећа да ниjе исплаћена накнада штете за несталу, уништену и оштећену српску имовину, ниjе враћено узурпирано и отето пољопривредно и шумско земљиште, нису поништени уговори о размjени кућа под притисцима и приjетњама за вриjеме рата.

Линта наводи да Србима нису исплаћене заостале, а неисплаћене пензиjе, и девизна штедња, као и да великом броjу прогнаних Срба ниjе признат дио радног стажа коjи jе остварен приjе и током рата.

Осим тога, подсjећа Линта, у Хрватскоj се не поштуjе Уставни закон о правима националних мањина коjи гарантуjе Србима очување националног идентитета и запошљавање у државним и jавним институциjама.

“Нема воље да се казне починиоци и налогодавци ратних злочина над Србима и ексхумираjу и идентификуjу посмртни остатци Срба коjи се налазе на познатим гробним мjестима и друго”, додао jе Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Линта: Усташка идеологиjа – узрок рата – Jadovno 1941.

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА – ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ … – Jadovno 1941.

Линта тражи да се поштуjе закон о правима мањина – Jadovno …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top