fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Da li Prebilovci ostaju bez hrama ???

hram-prebilovci.jpgNebriga i ravnodušnost prema stradanjima predaka i dalje su jedan od sastavnih elemenata naše nacionalne stvarnosti. Ako ima mjesta koja su iskonska paradigma mučeništva, onda to svakako Prebilovci, svakako, jesu. Nažalost, naše žrtve ne mogu na ovom svetom mjestu ni da dobiju Spomen hram.

„U martu ove godine, poslije mnogo truda pojedinih i uloženog novca, opština Čapljina je izdala građevinsku dozvolu za obnovu oskrnavljenog i porušenog hrama Prebilovačkih drugih srpskih mučenka u Prebilovcima. Ovo je istorijski korak s obzirom da je prvobitni hram 1991. građen bez građevinske dozvole. Međutom on nas i mnogo obavezuje, jer će građevinska dozvola biti oduzeta i ogroman trud i uloženi novac pašće u vodu, ako radovi na obnovi ne počnu u roku od godinu dana od izdavanja dozvole, odn. do 26. marta 2013. godine!

Da bi radovi počeli, mora da bude blagovremeno raspisan tender i izabran izvođač, a to ne može da se uradi ako u naredna 4 mjeseca ne prikupi 100. 000.- evra, ili 20% od predračunske građevinske vrijednosti objekta! Ogromna većina potomaka Prebilovačkih mučenika pokazuje potpunu ravnodušnost kada je u pitanju uplata priloga za obnovu hrama. Situacija je takva i sve nas obavezuje da hitno počnemo sa uplatama priloga i spriječimo eventualnu veliku štetu i sramotu!“ Saopštavaju iz SND Prebilovci i sa nevjericom se pitaju „Hoćemo li da prilozima izgradimo Hram i uzdignemo Prebilovce, ili da selo prepustimo perspektivi lovišta Lovačkog društva „Galeb“ iz Čapljine?

Jesmo li ravnodušni prema stihovima hrvatskog generala Janka Bobetka, ubice i spalitelja Prebilovaca“ Prebilovci selo na zlu glasu, sad po njemu divlje svinje pasu?“

Potomke i srodnike žrtava, čije hiljade porodice sada borave širom planete, pozivamo da se u mjestima i krajevima boravka organizuju i povežu sa ovim Društvom radi prikupljanja priloga za obnovu pomenute svetinje i jedninstvenog spomenika srpskog naroda, u koji će se položiti preostali ostaci i prah mučenika. Uporno treba da istrajemo u ovoj akciji sve dok se hram ne dovrši.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/prebilovci.poruka.jpg

Obnovom hrama izvršavamo svoju hrišćanski i srodničku obavezu. Tako ćemo našem potomstvu sačuvati uspomenu na naše svete pretke i djecu- mučenike, dva puta ubijane na pravdi Boga.

Uplate se mogu izvršiti na sledeći način

Uplata priloga za obnovu hrama u Prebilovcima će se vršiti na posebne SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA ČAPLjINSKA
G. ŠUŠKA BB,
88300 ČAPLjINA, BIH,
U BiH, u konvertibilnim markama: br. 3381102246138904
uz napomenu- „za hram u Prebilovcima“

Van BiH, devizni račun
BROJ RAČUNA 20014667101
VALUTA: EUR
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262 

Dinarske uplate u Srbiji mogu se izvršiti na račun SND Prebilovci, Beograd, Rimska 5/7 br. računa 205-179372-31 Sve uplate vršiti uz napomenu „za hram u Prebilovcima“. Imena svih priložnika biće objavljena na veb stranicama sela Prebilovaca, a biće upisana i u posebnu knjigu SPCO Čapljina“

 

Povezane vijesti:

Jadovničani i Prebilovčani

04.08.2012. Prebilovci, parastos Prebilovačkim novomučenicima

GODIŠNjICA STRADANjA SRBA IZ PREBILOVACA

USPOSTAVITI DOSTOJANSTVEN ODNOS PREMA PREBILOVAČKIM ŽRTVAMA

STRANICA NA NAŠEM SAJTU POSVEĆENA PREBILOVCIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: