fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Да ли Пребиловци остају без храма ???

hram-prebilovci.jpgНебрига и равнодушност према страдањима предака и даље су jедан од саставних елемената наше националне стварности. Ако има мjеста коjа су исконска парадигма мучеништва, онда то свакако Пребиловци, свакако, jесу. Нажалост, наше жртве не могу на овом светом мjесту ни да добиjу Спомен храм.

„У марту ове године, послиjе много труда поjединих и уложеног новца, општина Чапљина jе издала грађевинску дозволу за обнову оскрнављеног и порушеног храма Пребиловачких других српских мученка у Пребиловцима. Ово jе историjски корак с обзиром да jе првобитни храм 1991. грађен без грађевинске дозволе. Међутом он нас и много обавезуjе, jер ће грађевинска дозвола бити одузета и огроман труд и уложени новац пашће у воду, ако радови на обнови не почну у року од годину дана од издавања дозволе, одн. до 26. марта 2013. године!

Да би радови почели, мора да буде благовремено расписан тендер и изабран извођач, а то не може да се уради ако у наредна 4 мjесеца не прикупи 100. 000.- евра, или 20% од предрачунске грађевинске вриjедности обjекта! Огромна већина потомака Пребиловачких мученика показуjе потпуну равнодушност када jе у питању уплата прилога за обнову храма. Ситуациjа jе таква и све нас обавезуjе да хитно почнемо са уплатама прилога и сприjечимо евентуалну велику штету и срамоту!“ Саопштаваjу из СНД Пребиловци и са невjерицом се питаjу „Хоћемо ли да прилозима изградимо Храм и уздигнемо Пребиловце, или да село препустимо перспективи ловишта Ловачког друштва „Галеб“ из Чапљине?

Јесмо ли равнодушни према стиховима хрватског генерала Јанка Бобетка, убице и спалитеља Пребиловаца“ Пребиловци село на злу гласу, сад по њему дивље свиње пасу?“

Потомке и сроднике жртава, чиjе хиљаде породице сада бораве широм планете, позивамо да се у мjестима и краjевима боравка организуjу и повежу са овим Друштвом ради прикупљања прилога за обнову поменуте светиње и jеднинственог споменика српског народа, у коjи ће се положити преостали остаци и прах мученика. Упорно треба да истраjемо у овоj акциjи све док се храм не доврши.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/prebilovci.poruka.jpg

Обновом храма извршавамо своjу хришћански и сродничку обавезу. Тако ћемо нашем потомству сачувати успомену на наше свете претке и дjецу- мученике, два пута убиjане на правди Бога.

Уплате се могу извршити на следећи начин

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима ће се вршити на посебне СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА
Г. ШУШКА ББ,
88300 ЧАПЉИНА, БИХ,
У БиХ, у конвертибилним маркама: бр. 3381102246138904
уз напомену- „за храм у Пребиловцима“

Ван БиХ, девизни рачун
БРОЈ РАЧУНА 20014667101
ВАЛУТА: ЕУР
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262 

Динарске уплате у Србиjи могу се извршити на рачун СНД Пребиловци, Београд, Римска 5/7 бр. рачуна 205-179372-31 Све уплате вршити уз напомену „за храм у Пребиловцима“. Имена свих приложника биће обjављена на веб страницама села Пребиловаца, а биће уписана и у посебну књигу СПЦО Чапљина“

 

Повезане виjести:

Јадовничани и Пребиловчани

04.08.2012. Пребиловци, парастос Пребиловачким новомученицима

ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА ИЗ ПРЕБИЛОВАЦА

УСПОСТАВИТИ ДОСТОЈАНСТВЕН ОДНОС ПРЕМА ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

СТРАНИЦА НА НАШЕМ САЈТУ ПОСВЕЋЕНА ПРЕБИЛОВЦИМА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: