fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Da li je „zatiranje“ prava reč za stradanje Srba u svetskim ratovima?

Reč „zatiranje“ predsednik Tomislav Nikolić predlaže kao novi pojam koji bi označavao stradanje srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Predlaže i da se ta reč uvede u srpski pravni sistem kako bi se negovala kultura sećanja. A da li je „zatiranje“ pravi izraz za masovno stradanje Srba?

„Predlažem da se ustanovi jedinstven pojam ‘zatiranje’, koji će označavati srpsko stradanje, kao što su Holokaust i Porajmos, univerzvalno prihvaćeni pojmovi za stradanje Jevreja i Roma“, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić 23. januara, na obeležavanju 75 godina od Novosadske racije.

„Zatiranje“, pojasnio je Nikolić, označavalo bi pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, u nacističkoj Nemačkoj i NDH. Glagol zatrti ili potpuno uništiti, istrebiti, iskoreniti – po značenju odgovara onome što je predsednik predložio. Međutim, u reči „zatiranje“ postoji gramatički problem.

„Od svršenog glagola zatrti nemamo imenicu, one se i ne prave od svršenih glagola. Ako bi trebalo birati srpsku reč, možda bi bolje bilo za željeni pojam izabrati reč istrebljenje“, smatra lingvista Vlado Đukanović.

Uz to, podseća Đukanović, reč za masovno stradanje jednog naroda već postoji.

„To je genocid, ali smo svesni da je ta reč zatrpana nejezičkim značenjima“, kaže Đukanović.

Istoričar Čedomir Antić ističe da genocid koji je izvršen nad Srbima, koji se može porediti samo sa Holokaustom i genocidom nad Romima, nema presedana u Drugom svetskom ratu i da je najmanje prihvaćen od velikih sila i najmanje prihvaćen u Evropi.

U tom smislu, inicijativa predsednika Nikolića je na mestu, smatra Antić. Ipak napominje da sam predlog da se stradanje Srba nazove „zatiranjem“, kako bi dobilo na značaju kao Holokaust – nije dovoljan za negovanje kulture sećanja.

„Treba da budu objavljena relevantna istraživanja. Mi to nažalost nismo imali. Gde je Muzej žrtava genocida, koliko ima zaposlenih, ko je direktor, kako su ga izabrali, kako funkcioniše, s kim ima kontakte? Ne može jedan muzej to sam da radi, država mora da stane iza toga, sa trajnim projektom“, objašnjava Antić.

Za sada, predsednik Tomislav Nikolić nije otišao dalje od javno izrečene namere da se „zatiranje“ uvede kao novi termin  – ni u jezik ni u pravni sistem.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Obilježeno 75 godina od Novosadske racije

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: