fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Da li ćemo ikada otkriti pravu istinu o sudbini Romanovih?

Ostaci ruskog cara Aleksandra III biće ekshumirani u pokušaju da se konačno razreši misterija o sudbini Romanovih.

Romanovi
Romanovi

Cijelu porodicu Romanovih ubili su Boljševici 1918. a njihova tijela bačena u ledene šume Urala u blizini mjesta egzekucije.

U novom pokušaju da se posmrtni ostaci svih članova porodice polože na vječni počinak u Sankt Petersburgu, biće obavljena DNK analiza ostataka carevog oca Aleksandra III, kako bi se uporedila ne samo sa ostacima njegovog sina, nego i ostacima tijela za koje se vjeruje da su pripadala Alekseju i Mariji, Nikolajevoj djeci, a koji se trenutno čuvaju u Ruskoj državnoj arhivi.

Ako test bude pozitivan, Aleksej i Marija biće prebačeni u Crkvu svetog Petra i Pavla u Sankt Petersburgu pored u grobnicu u kojoj već počivaju njihova majka, otac i tri sestre Olga, Tatjana i Anastasija.

Ekshumacija Aleksejevog i Marijinog djeda naređena je nakon zahtjeva poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila.

“Sve zavisi od tehničkih uslova i protokola. Malo je vjerovatno da će ekshumacija početi prije sredine novembra“, izjavio je Vladimir Solovjev, stariji istražitelj Centra za forenzičku kriminologiju Istražnog komiteta.

Romanovi su strijeljani godinu dana nakon što su protjerani u Jekaterinburg, nakon Ruske revolucije 1917.

Većina ostataka članova carske porodice otkrivena je 1976. u šumi u blizini Jekaterinburga, ali su ekshumirani tek 1991. nakon pada Sovjetskog Saveza.

Trebalo je više godina da se pronađu ostaci tijela za koja se vjeruje da su pripadala Alekseju i Mariji, ali se do dana današnjeg sumnja da je zaista riječ o carevoj djeci.

Iako je istraga o smrti Romanovih zvanično okončana 2011, slučaj je ponovo otvoren prošlog mjeseca i ekshumirani su ostaci Nikolaja II i njegove žene.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE OTVORENA IZLOŽBA O ROMANOVIMA

OTKRIVEN SPOMENIK CARU NIKOLAJU – Jadovno 1941.

Krsni hod po Srpskim zemljama – Jadovno 1941.

PRENOSIMO: RUSIJA – JEDINA NADA SRBIJE – Piše 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: