fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE OTVORENA IZLOŽBA O ROMANOVIMA

Otvorena izložba o carskoj porodici Romanov u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu

Otvorena izložba o carskoj porodici Romanov u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej otvorili su izložbu „Četiri vijeka doma Romanovih – Buđenje sjećanja“ u kripti hrama Svetog Save u Beogradu.

Izložba je podsjetnik na dug period vladavine Romanovih, a zasnovana je na velikom broju fotografija i reprodukcija podijeljenih u četiri cjeline – veze između Srbije i Rusije, hronologija i pripovijest o nastavku i odbrani Ruske imperije, period vladavine Nikolaja Drugog i stradanje i proslavljenje carske porodice.

Nikolić je rekao da je izložba istinsko buđenje sjećanja na carski dom Romanovih.

On kaže da bi izložbu trebalo shvatiti kao početak sticanja slike o njihovoj istorijskoj ulozi, odnosu prema pravoslavnim zemljama i bratskom osjećanju prema Srbima, kao i o borbi ruskih careva sa svjetskim silama za slobodu i samostalnost malih naroda.

„Srbi malo znaju o svojim zaštitnicima i prijateljima. Naš je istorijski i ljudski dug da pamtimo i blagodarimo za svu nesebičnu pomoć kojom su nas Romanovi obasipali kroz istoriju“, rekao je Nikolić.

On je ukazao i na izuzetan značaj izložbe jer mučenička smrt carske porodice nije označila samo kraj jedne epohe u Rusiji, već je njihovo ubistvo, skriveno pod znakom drugačijih ideja, bilo pokušaj uništavanja sveslovenstva i iskrene odanosti pravoslavlju.

Patrijarh Irinej rekao je da se izložba otvara na dan kada je carska porodica 17. jula 1918. godine mučenički postradala za vjeru.

Postavka je sklopljena iz bloka istorijskih fotografija Karla Bule, koji je duži period bio zvanični fotograf Carskog dvora, a dijelom od originalnih fotografija, reprodukcija, kopija umjetničkih slika, grafika i drugih ilustrativnih materijala.

Prije otvaranja izložbe u Hramu Svetog Save, patrijarh Irinej služio je Svetu liturgiju.

Izložba će trajati do 30. jula, a realizovana je u organizaciji Društva za podizanje Hrama Svetog Save, na čijem se čelu nalaze patrijarh i predsjednik Srbije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OTKRIVEN SPOMENIK CARU NIKOLAJU – Jadovno 1941.

Krsni hod po Srpskim zemljama – Jadovno 1941.

PRENOSIMO: RUSIJA – JEDINA NADA SRBIJE – Piše 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: