fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Да ли ће Милорад Пуповац бојкотовати и хрватску комеморацију на Јадовну?

Како је Пуповац одлучио да делегација СНВ  не присуствује централном комеморативном скупу поводом обиљежавања 71 годишњице пробоја јасеновачких логораша

На Јадовну јуна 2012. Фото: Фронтал.срб
На Јадовну јуна 2012. Фото: Фронтал.срб

Темељни разлози који су га, како је изјавио, навели на овај корак нису од јуче, него су постојали не само за вријеме бивше СДП-ове власти него и раније док је СДСС био у коалицији са ХДЗ-ом и када се, барем не јавно, није могло чути Пуповчево негодовање на начин како се комеморише жртвама Јасеновца.

Пише: Душан Ј. Басташић

Истина је да у протеклих неколико мјесеци од успоставе нове хрватске власти, свједочимо низу догађаја који указују да се хрватско друштво не стиди а камоли одриче историјских тековина НДХ и да је можда то навело Пуповца да се одлучи на овакав њему несвојствен протест.

Али томе није тако.

Да заједници јеврејских општина Хрватске није „пукао филм“ због дивљања усташа и урлања „За дом спремни“ улицама Загреба, све на челу са потпредсједником хрватског парламента, сличних сцена на недавној утакмици у Осијеку и ономе што је прелило чашу, загребачкој премијери филма Јакова Седлара „Јасеновац-истина“, Пуповац би и ове године заједно са Сашом Милошевићем, поред шпалира хрватских гардиста са исуканим бајонетима однио вијенац до каменог цвијета.

Оставља горак окус чињеница да највише политичко тијело српског народа који је поднио највећу жртву у геноциду почињеном од стране Независне хрватске државе, није скупило толико храбрости и одлучности да на сасвим конкретан начин, прије него су то урадили Јевреји, изрази свој протест због отворене галопирајуће усташизације хрватског друштва и непримјереног начина комеморисања у Јасеновцу.

Да заједници јеврејских општина Хрватске није „пукао филм“ Пуповац би и ове године заједно са Сашом Милошевићем, поред шпалира хрватских гардиста са исуканим бајонетима однио вијенац до каменог цвијета.

Већ дуги низ година, обиљежавање Дана пробоја логораша Јасеновца организује се под покровитељством хрватске државе у наглашено револуционарном маниру, као да су жртве хапшене мучене и убијане због своје револуционарне и антифашистичке дјелатности. Тако је прошле године, позив на комеморацију од стране СНВ-а објављен уз слоган: „Напријед другови“ – Анте Бакотић (човјек који је тим ријечима позвао на пробој) тако да се неупућенима сугерише да је Јасеновац био логор за комунисте у коме су највише страдали Хрвати.

Позив за полагање вијенца: „За полагање вијенца свечаним кораком сту-пај“, заори се из грла хрватског часника (у жућкастој униформи) са исуканом и уздигнутом сабљом који при томе лупи гласно чизмом о чизму и пропусти двојицу гардиста који носе и полажу вијенац оних који их у тишини, погнутих глава слиједе.

У говорима хрватских званичника, готово по правилу се повуче паралела са злочином у Вуковару и Сребреници и спомене број до сада пописаних имена жртава који је готово десет пута мањи од оног процијењеног од стране Међународне комисије за Јасеновац.

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ПРЕДСЈЕДНИК СНВ МОЖДА ПРИКЉУЧИТИ ПОТОМЦИМА ЖРТАВА НА ЊИХОВОМ МОЛИТВЕНОМ СКУПУ?

Након тога слиједи обраћање неког, пажљиво одабраног, политички коректног преживјелог логораша, често са припремљеним му говором и кратка молитва од стране представника вјерских заједница.

Камера пажљиво фокусира ложу са преживјелим логорашима којима је осигурана столица, качкет, кишобран ако затреба, вода и ознака „Бивши заточеник“.

Хрватским властима је много стало да комеморација у Јасеновцу, који је опште прихваћен за парадигму свих (у траву и трње зараслих) познатих и непознатих стратишта из времена НДХ, прође без инцидената и да се таква слика која свједочи о у Уставу записаном антифашистичком определељу Хрватске, која његује културу сјећања на Холокауст и Геноцид, пошаље у свијет.

У прољеће 2013, Милораду Пуповцу у његовој загребачкој канцеларији, у четири ока, указао сам на нама потомцима жртава неприхватљив начин комеморисања у Јасеновцу.

Предложио сам да заједнички организујемо још једну комеморацију и молитвени скуп, 20. августа, на дан када је Јасеновац примио своје прве заточенике. Њих око 2000 су били Срби и Јевреји које усташе због италијанске реокупације нису стигле побити у казниони у Госпићу и логорима Јадовно и Слана па су их транспортовали у логоре I и II, Крапје и Брочице, прве дијелове јасеновачког комплекса логора. Подсјећам да су ти несрећници логорисани и мучени у незамисливо тешким условима и већ у новембру мјесецу готово сви били побијени.

На ту комеморацију били би позвани преживјели заточеници и потомци жртава са цијелог подручја које је покривала НДХ, званичници Србије, Српске, Хрватске и БИХ као и дипломатски кор у Хрватској.

Господин Пуповац је то одмах одбио, рекавши да би то била још једна комеморација у Јасеновцу што је неприхватљиво и додао да ће СНВ устрајати у настојању да се постојећа комеморација учини прихватљивом.

Како се данас, три године касније може чути, у слиједећих неколико дана одржаће се не једна ни две него три комеморације јасеновачким жртвама.

Крајем јуна, на 75. годишњицу злочина почињеног у Госпићу, личком пољу, Велебиту и острву Пагу, удружење Јадовно 1941. Бања Лука-Београд организоваће обиљежавање „Дана сјећања на Јадовно 1941.“

Трећу годину за редом, други комеморативни скуп под покровитељством државе Хрватске проћи ће без потомака и поштовалаца жртава окупљених око ова два удружења.

Учествовање овог удружења у организацији прекинуо је јуна 2013. Милорад Пуповац, када је гласно изговорио ријечи: Никад више! Неколико дана касније и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, на свом сајту је објавио изjаву Ивана Фумића, свог члана Предсjедништва, суорганизатора окупљања:

„Неки људи из Бањалуке жељели би то приватизирати, али то не иде! Наиме, то обиљежавање може организирати Савез антифашистичких бораца и Српско народно виjеће, а никако неки са стране коjи онда даjу непримjерене изjаве коjе штете и Хрватима и Србима и међусобним односима“.

До краја јуна, не вјерујем да ће се ишта промјенити на боље (на жалост, може само на горе) у односу хрватске државе и друштва према Јасеновцу и Јадовну.

Хоће ли СНВ са Милорадом Пуповцем на челу учествовати на комеморацији код Шаранове јаме на Велебиту под покровитељством државе Хрватске?

Мада би то након догађања око Јасеновца заиста био скандал, вјерујем да хоће, без обзира што на централном споменику обновљеном 2011. и данас нема ни једног слова, што три пута уништена спомен плоча на мјесту логора Слана на Пагу није обновљена и што ће недалеко од јаме и овај пут бити организован ткз. „контраскуп“ локалних десничара.

Да ли ће се можда прикључити потомцима жртава на њиховом молитвеном скупу?

Сигуран сам да неће!

Аутор је предсједник удржења грађана Јадовно 1941. из Бањалуке

Извор: Српско коло

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: