Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Чудо се десило: Неко из Србије купио пољопривредну земљу у Хрватској

Власник Индустрије меса Матијевић, који је постао први бизнисмен из Србије који је купио пољопривредно земљиште у Хрватској, не открива колико је платио оранице, али најављује велике планове за ширење посла у суседној држави.

Мatijevic_vlasnik Industrije mesa

Купио сам 1.500 хектара ораница у атарима Сремских Лаза, Старих Јанковаца и Негославаца, после две године преговора, потврдио је у Новостима Петар Матијевић, бизнисмен из Новог Сада, власник Индустрије меса Матијевић.

Он је купио задруге „Јанковци“ у Старим Јанковцима и „Негославци“ у истоименом мjесту у Вуковарско-Сремској жупанији, које су биле власништво Енвера Моралића и први је бизнисмен из Србије који је купио пољопривредно земљиште у Хрватској.

На тај начин, како каже, купио је и очевину, односно земљиште недалеко од Сремских Лаза, мјеста одакле је поријеклом.

Овом куповином, како тврди, постао је, вјероватно, и највећи земљопосједник у Хрватској, пошто многе компаније обрађују земљу, али је немају у власништву, већ је узимају у закуп.

Не бих да помињем цифру колико је земљиште плаћено, како не бих направио проблеме некадашњем власнику, али, могу да кажем да је земљиште у Хрватској било јефтиније него у Србији, и поред тога што се по хектару добија субвенција од 300 евра по хектару, каже Матијевић.

Он каже да је земља је изузетног квалитета, тако да се за почетак планира да се у Хрватској ова компанија бави ратарством.

Матијевић наводи како планира и да прошири капацитете, да би се бавио сточарством и отворио фарму са капацитетом това 5.000 јунади у турнусу, али и да уђе у повртарску и воћарску производњу.

Наравно, планирам и да запослим још радника, уз оних 70 које сам затекао на задругама, објашњава Матијевић.

Приноси на нашим имањима у Србији већи су од оних до сада постизаних на задругама у Хрватској. Пренећемо технологију коју ми примењујемо и да се, пошто је Хрватска део ЕУ, окушамо и на том захтевном тржишту, каже Матијевић.

ИМ Матијевић у Србији запошљава 2.670 радника, обрађује укупно 33.000 хектара, од којих у власништву има 23.000 хектара, а остало је у закупу.

 

Извор: ФРОНТАЛ

 

Везане вијести:

Хрват Србима уништава документа у Стразбуру

КАД СЕ СВЕДУ РАЧУНИ – Српска имовина у Хрватској вреди 40.000.000.000 евра

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: