fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Cucino i Šuputovo druženje

Gostovanje spomen-zbirke Pavla Beljanskog u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Postavku čine 50 dela i lični predmeti dvoje znamenitih umetnika

Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput, Foto Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput, Foto Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je premijerno u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji jesenas predstavila izložbu “Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942)”, koju će 11. januara ugostiti Mala galerija Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju, a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji 20. veka, a njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične pogibije. Imao je 27 godina kada su ga 23. januara 1942, sa majkom i tetkom, streljali mađarski fašisti u raciji. Ubijen je takoreći ispred kuće, na obali Dunava.

Šuput i Sokićeva drugovali su u Beogradu i francuskoj prestonici, gde su se slikarski usavršavali u drugoj polovini tridesetih godina, delovali pri Udruženju jugoslovenskih likovnih umetnika koji žive u Parizu. U osvit Drugog svetskog rata, kada je Hitler napao Poljsku, imali su i zajedničku izložbu u Hagu, na kojoj su dela predstavili uz radove Bore Baruha, Marka Čelebonovića, Peđe Milosavljevića…

Po povratku u zemlju, oboje umetnika postali su članovi grupe “Desetorica”, u kojoj su još bili i Danica Antić, Jurica Ribar, Stojan Trumić, Aleksa Čelebonović, Nikola Graovac, Dušan Vlajić, Bora Grujić i Milivoj Nikolajević. Kolektivna postavka ove grupe, održana neposredno posle formiranja, u februaru i martu 1940, u velikoj sali paviljona “Cvijeta Zuzorić”, izazvala je pažnju javnosti. Šuputov dar zapazio je Pjer Križanić, dok Petar Lubarda tada beleži: “Karakter ovoj grupi daju Ljubica Sokić, Jurica Ribar, Bogdan Šuput, Nikola Graovac i Aleksa Čelebonović.” Izložba je potom prikazana i u Zagrebu.

Iste godine, na jesen, Šuput odlazi na služenje vojnog roka u Sarajevo, a posle aprilskog sloma Jugoslavije, 1941. dospeva u nemačko zarobljeništvo. Iz logora uspeva da izađe u novembru. Posle samo dva meseca provedena u Novom Sadu, streljan je u raciji.

Slika “Štrand zimi” Bogdana Šuputa
Slika “Štrand zimi” Bogdana Šuputa

Aktuelna postavka u Domu vojske, čiji je autor Marta Đarmati, obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih predmeta dvoje umetnika koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

POKLON

U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić, dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Cuca Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa, koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

Autor: M. KRALj

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Novosadska Racija 1942. | Jadovno 1941.

„Kada bog zažmuri“ – potresna svedočanstva o Raciji | Jadovno …

Hronologija januarske “Racije” 1942. (povodom 75. godišnjice …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: