Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Crnadak učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu u Briselu

Datum objave: sreda, 26 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je u Briselu na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu pod nazivom “Nedovršena pravda: restitucija i sjećanje“.

Brisle: Crnadak holokaustu - konferencija Foto: RTRS
Brisle: Crnadak holokaustu – konferencija
Foto: RTRS

Crnadak je u obraćanju učesnicima istaknuo da je holokaust najveća tragedija u istoriji čovječanstva i da nam je svima dužnost da se nikada ne prestanemo sjećati i poštovati žrtve ovog zločina bez presedana.

Dodao je da mržnja i netolerancija nažalost i danas postoje i da se samo obrazovanjem mladih generacija može uklonili sljepilo šovinizma i mržnje i spriječiti nove zločine protiv čovječnosti.

Istaknuo je da je svijet koji se temelji na načelima mira, jednakosti i solidarnosti moguć ali samo ako svi zajedno radimo na promociji humanističkih vrijednosti i prosvjećivanju u čemu UN, Evropska unija i različite međunarodne organizacije trebaju igrati važnu ulogu.

Poštovanje žrtava holokausta takođe znači i prisjećanje na sve one koji su imali hrabrosti svrstati se na pravu stranu, spašavanjem svojih jevrejskih komšija ponekad po cijenu vlastitog života. Dosad su 42 osobe iz Bosne i Hercegovine primile priznanje države Izrael – Pravednik među narodima, za spašavanje Jevreja za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Danas, nakon završetka konferencije, Crnadak će sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Izvor: Radio Televizija Srbije

Vezane vijesti:

Budućnost zasnovana na lažima vodi ka mržnji i ratovima

Izrael traži od BiH i Poljske da vrati Jevrejima nekretnine vrijedne milijarde evra

Međunarodni historijski seminar ‘Holokaust kao polazna tačka’ u Sarajevu

Hiljade ljudi na memorijalnom skupu u Aušvicu (FOTO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top