fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budućnost zasnovana na lažima vodi ka mržnji i ratovima

Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni poručila je danas u Sarajevu da je veoma važno govoriti protiv istorijskih laži, jer budućnost koja je zasnovana na lažima vodi ka nepovjerenju, mržnji i ratovima.

Francuski i njemački ambasadori u BiH Kler Bodoni i Kristijana Homan otvorili su u Sarajevu međunarodni istorijski seminar pod nazivom "Holokaust kao polazna tačka".
Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni
Foto: SRNA

Na otvaranju međunarodnog istorijskog seminara pod nazivom „Holokaust kao polazna tačka“, Bodonijeva je rekla da joj je posebno drago što su u saradnji sa njemačkom Ambasadom uspjeli da pokrenu i podrže ovaj projekat koji je veoma važan za opšte istorijsko jezgro i proučavanje istorije.

Prema njenim riječima, odnosi Francuske i Njemačke bili su opterećeni viševijekovnim neprijateljstvima i ratovima, ali je na kraju ipak pobijedila ideja mira i saradnje, jer rat ništa dobro ne donosi nijednoj strani, uključujući i pobjedničku.

Ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan navela je da oni koji su počinili zločine moraju „riješiti stvari sa svojom prošlošću“ i preuzeti odgovornost za ono što su uradili, dodavši da su odnosi Njemačke i Izraela samo 20 godina poslije Drugog svjetskog rata i počinjenog Holokausta bili korektni.

„Izraelski predsjednik je 2008. godine pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da održi govor na obilježavanju 60 godina od stvaranja države Izrael. Samo 50 godina ranije to bi se smatralo kao nešto nemoguće, ali to čudo se ipak desilo“, istakla je Homanova.

Ona je naglasila da se, umjesto nametanja svoje istorije drugoj strani, na zapadnom Balkanu i u BiH mora proći kroz dijalog i pravdu, jer se samo na taj način može postići zajednička budućnost.

Cilj ovog seminara, koji će trajati do petka, 28. aprila, jeste da omogući profesorima i nastavnicima istorije zemalja u regionu da izrade zajedničku istorijsku naraciju Drugog svjetskog rata, uzimajući Holokaust kao polaznu tačku.

Seminar organizuju Istorijski muzej BiH i francuski muzej „Memorijal Holokausta“.

Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatske i Memorijalni centar Holokausta Jevreja Makedonije, partneri ovog događaja, odabrali su 60 predavača.

Otvaranju seminara nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, iako su bili najavljeni.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Međunarodni historijski seminar ‘Holokaust kao polazna tačka’ u Sarajevu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: