Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Crnadak učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu u Briselu

Datum objave: sreda, 26 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je u Briselu na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu pod nazivom “Nedovršena pravda: restitucija i sjećanje“.

Brisle: Crnadak holokaustu - konferencija Foto: RTRS
Brisle: Crnadak holokaustu – konferencija
Foto: RTRS

Crnadak je u obraćanju učesnicima istaknuo da je holokaust najveća tragedija u istoriji čovječanstva i da nam je svima dužnost da se nikada ne prestanemo sjećati i poštovati žrtve ovog zločina bez presedana.

Dodao je da mržnja i netolerancija nažalost i danas postoje i da se samo obrazovanjem mladih generacija može uklonili sljepilo šovinizma i mržnje i spriječiti nove zločine protiv čovječnosti.

Istaknuo je da je svijet koji se temelji na načelima mira, jednakosti i solidarnosti moguć ali samo ako svi zajedno radimo na promociji humanističkih vrijednosti i prosvjećivanju u čemu UN, Evropska unija i različite međunarodne organizacije trebaju igrati važnu ulogu.

Poštovanje žrtava holokausta takođe znači i prisjećanje na sve one koji su imali hrabrosti svrstati se na pravu stranu, spašavanjem svojih jevrejskih komšija ponekad po cijenu vlastitog života. Dosad su 42 osobe iz Bosne i Hercegovine primile priznanje države Izrael – Pravednik među narodima, za spašavanje Jevreja za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Danas, nakon završetka konferencije, Crnadak će sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Izvor: Radio Televizija Srbije

Vezane vijesti:

Budućnost zasnovana na lažima vodi ka mržnji i ratovima

Izrael traži od BiH i Poljske da vrati Jevrejima nekretnine vrijedne milijarde evra

Međunarodni historijski seminar ‘Holokaust kao polazna tačka’ u Sarajevu

Hiljade ljudi na memorijalnom skupu u Aušvicu (FOTO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top