fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Црна Гора жртве заборавила

Четврт века од злочина над црногорским војницима бивше ЈНА у Хрватској и БиХ. Црна Гора не покреће питање злодела хрватских паравојних снага. Они који су убијали у „Лори“ и Дувну никада нису одговарали

Фото В. Кадић
Фото В. Кадић

Четврт века је прошло од ратног злочина над 14 припадника ЈНА из никшићко-шавничке групе који су починили припадници војне полиције Хрватске у Војно-истражном центру „Лора“ код Сплита и хрватских оружаних формација у Дувну и Херцеговини у априлу и мају 1992. године, а да они који су окрвавили руке никада нису одговарали. Пре годину дана Удружење бораца ратова од 1990.године Црне Горе доставило је Миливоју Катнићу, главном специјалном државном тужиоцу, позамашну документацију о злочинима над њиховим саборцима, црногорским држављанима, у Хрватској и Босни и Херцеговини. Никакав одговор о евентуалном почетку истраге Удружење није добило, док, с друге стране, СДТ истражује шест случајева ратних злочина у Црној Гори, међу којима су и предмети који су правоснажно окончани (Буковица, Морињ, депортације, Калуђерски лаз).

– Обратили смо се Катнићу са захтевом за информацију о резултатима сарадње Врховног државног тужилаштва Црне Горе и Државног одветништва Хрватске на процесуирању тог ратног злочина, означеног као „Лора 3“. Детаљно смо га упознали са дешавањима у том истражном центру, приложили документа о околностима убистава 24 војника ЈНА од стране хрватских паравојних формација у Чепикућама, Ивањици, Осојнику и Грабу 1. октобра 1991, као и о заробљавању и страдању шесторице припадника ЈНА из барске групе на подручју Неума у априлу 1992. године – каже Николић.

Наш саговорник подсећа да су пре 11 година ВДТ Црне Горе Весна Меденица и главни државни тужилац Хрватске Младен Бајић у Будви потписали споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина.

– Подручје примене је ограничено искључиво на ратне злочине који су почињени на подручју Хрватске, односно према њеним држављанима, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе. Тим једностраним споразумом, који је продукт политичког договора Стјепана Месића и Мила Ђукановића да се кривица за ратна дешавања деведесетих пребаци на ЈНА и Србију, нечињењем ВДТ Црне Горе, дискриминишу се црногорске жртве ратних злочина хрватских оружаних снага, попут припадника никшићко-шавничке групе – каже Николић.

Борци траже одговор на питање од председника ВДТ Ивице Станковића и СДТ Миливоја Катнића шта је са ратним злочином у случају „Лора 3“ и тврдњом Жупанијског државног одветништва у Сплиту од 17. децембра 2011. да је затражено криминалистичко истраживање због сумњи на смртно страдање групе заробљеника припадника тзв. никшићко-шавничке групе, који су доведени у војни затвор у Лори, где су били злостављани.

ИЗМЕНИТИ СПОРАЗУМ

– Поражавајућа је чињеница да од многих ратних злочина које су деведесетих починили припадници паравојних оружаних формација Хрватске над припадницима ЈНА и цивилима из Црне Горе није покренута истрага ни у једном случају. Од Катнића, као правника и војника који је до краја 1992. радио у штабу Територијалне одбране Црне Горе – Титоград, и који је до средине марта 2005. био судија у Војном суду у Подгорици, очекујемо конкретна чињења у виду иницирања измене хрватско-црногорског споразума о гоњењу ратних злочинаца који препознаје само хрватске жртве и црногорске ратне злочине, али не и обратно – каже Радан Николић.

Аутор: В. КАДИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

„Лора“ је многима гробница | Јадовно 1941.

Убице војника у Хрватској и БиХ морају пред лице правде …

Ковач: Кроз „Лору“ прошло више од 1.000 Срба | Јадовно 1941.

Хрватски врх знао за злочине

Тужилаштво Црне Горе ћути о злочинима над војницима у „Лори …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: