Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crkva protiv Stepinca

SPC uprkos najavi dijaloga, ne menja stav o kontoverznom nadbiskupu. Komisiju za dijalog sa katolicima vodiće mitropolit Porfirije

KARDINAL Alojzije Stepinac ne može da bude oslobođen odgovornosti za genocid koji je Nezavisna Država Hrvatska sprovela nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom. Zato je njegova kanonizacija, iako je na delu ulepšavanje njegove uloge iz tog vremena, neprihvatljiva.

Ovo je ključni stav Srpske pravoslavne crkve prema procesu proglašenja Stepinca za svetitelja, koji će biti polazište za razgovore na ovu temu sa Rimokatoličkom crkvom. Sveti arhijerejski sabor SPC saopštio je da je prihvatio dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom o ulozi zagrebačkog nadbiskupa i zvaničnog vikara NDH tokom Drugog svetskog rata.

Na čelu komisije, koja će otvoriti jednu od najbolnijih tema koje su trajni kamen razdora pravoslavnih Srba i Vatikana, biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Njemu će u ovom poslu pomagati vladika slavonski Jovan, kao predsednik Odbora za Jasenovac, odnosno episkop banjalučki Jefrem, zadužen za izučavanje jasenovačkih žrtava u kompleksu Gradina.

Iako je Sabor SPC dao odobrenje za dijalog sa katolicima o Stepincu, to ne znači promenu pogleda Srpske crkve na događaje iz prošlosti. Prema saznanjima „Novosti“, na nedavno završenom zasedanju najvišeg crkvenog tela potvrđen je tvrdi stav da kanonizacija Alojzija Stepinca nije korak koji vodi u dobrom pravcu.

BRISEL

SRPSKA pravoslavna crkva uskoro bi mogla da dobije i neformalnog ambasadora u Evropskoj uniji. Na ovo upućuje načelna odluka doneta na majskom Saboru da se „razmotri mogućnost delovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama EU“. Kako je navedeno u saborskom saopštenju, ova vrsta zastupanja odvijala bi se u saradnji sa predstavništvima drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa ispostavom Vatikana kao države. R. DRAGOVIĆ

– Sabor je doneo odluku i da odgovori na pismo koje je pre nekoliko meseci Srpskoj patrijaršiji stiglo iz Vatikana na temu kanonizacije Stepinca – kaže sagovornik „Novosti“ iz vrha SPC. – Crkva će i ubuduće biti veoma čvrsta u osudi ovog poteza, smatrajući da kontroverzni nadbiskup ne bi trebalo bude proglašen za svetitelja.

U vrhu Crkve kažu da je trenutno to jedina tačka razmimoilaženja sa Svetom stolicom. Mimo toga odnosi između dve crkve se razvijaju u dobrom pravcu, čemu posebno doprinosi činjenica da Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Susret patrijarha Irineja i rimskog pape trenutno nije tema o kojoj se razmišlja u SPC.

Iz Patrijaršije, ali i od više velikodostojnika, proteklih godina čulo se da je najvažnije da sukob oko Stepinčevog oreola ne postane tačka razdora Srbije i Hrvatske, već da se ovo pitanje sagledava na nivou odnosa SPC i Rimokatoličke crkve. Veoma je važna i prošlonedeljna poseta kardinala Kurta Koha Beogradu, koji je doneo konkretan plan za razgovore o Stepinčevom liku i delu.

FILARET SLUŽIO LITURGIJU

ZLATAR – Ovde ću svakodnevno prinositi molitve za svoj verujući narod. Ovde ću ispovedati, pričešćivati se, krštavati i venčavati… Boga ću prizivati onako kako nam je ostalo od Svetog Save i kako su me učili moji duhovni oci.

Ovo je juče, u Manastiru svetih Kozme i Damjana na Zlataru, rekao vladika Filaret u prvom obraćanju vernicima nakon smene sa trona Mileševske eparhije.

Posle liturgije, u kojoj su sasluživala dva kaluđera, vladika se pred nešto više od stotinu vernika, kratko osvrnuo na nedavne događaje na Saboru, istakavši da će svi akteri „dati svoj odgovor na Strašnom sudu“. On se zahvalio svim učesnicima u obnovi svetinja, podsećajući da je narod, a ne vladika, podizao zadužbine.

Za 16 godina u Mileševskoj eparhiji je obnovljeno 14 manastira i sagrađeno 36 crkava i 14 konaka. Oživeo je i duhovni život: kada sam došao u Mileševsku eparhiju, zatekao sam dva monaha, a sada ima 38 kaluđera i sestara, dok je bilo 16 sveštenika, uglavnom staraca, a sad ih je 36 i više studenata teologije – naglasio je vladika Filaret.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

DIJALOG SA RIMOKATOLIČKOM CRKVOM O STEPINCU …

zabrinutost zbog inicijative o proglašenju stepinca za sveca

RAZGOVOR O KANONIZACIJI STEPINCA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: