fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crkva kanonizuje srpske mučenike

Odjeci osvećenja spomen-muzeja na Starom Brodu, na Drini kod Višegrada. Inicijativa mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, člana Sinoda.

Besjeda protojereja stavrofora Dragana Vukotića u Starom Brodu na Drini 07. septembra 2019.
Besjeda protojereja stavrofora Dragana Vukotića u Starom Brodu na Drini 07. septembra 2019.

Još ove godine, kako je najavio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, član Sinoda SPC, pokrenuće se inicijativa za kanonizaciju srpskih mučenika koje su na najbrutalniji način umorile muslimansko-hrvatske ustaše na Mladence 1942. godine, u Starom Brodu i Miloševićima, na Drini kod Višegrada, i onih koji su skočili u reku kako bi sačuvali čast i dostojanstvo pred krvnicima koji su, kako je zabeleženo, zgrozili čak i nemačke fašiste koji su pokušali da zaustave njihovo bezumlje.

GRAMATE

Arhijerejskim gramatama mitropolit dabrobosanski Hrizostom nagradio je, pored ostalog, opštine Višegrad i Rogaticu, kao i Mirka Pandurevića, vlasnika „Romanija puteva“ iz Sokoca.

– Ove žrtve će biti uvrštene u red srpskih mučenika naše crkve – naglasio je mitropolit. – Oni to već jesu, ali postoji procedura koja mora da se prođe da to, i zvanično, postanu.

Prilikom osvećenja Spomen-muzeja u Starom Brodu za više od 6.000 Srba, uglavnom nejači, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je medaljama zasluga za narod dobrotvore Spasoja Albijanića iz Bijeljine, Miodraga Davidovića Daku iz Nikšića, protojereja-stavrofora Dragana Vukotića iz Višegrada i Novicu Motiku iz Zvornika.

Davidović i Albijanić su finansirali izgradnju tog spomen-kompleksa, a u poslu su im znatno pomagli pre svih prota Vukotić i arhitekta Motika. Za njih će, kako je najavio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, i Srpska crkva dodeliti odgovarajuća uzdarja. Zahvalnost su im uputili i najviši predstavnici vlasti u RS, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Arhitekta Novica Motika prima Orden zasluga za narod R. Srpske
Arhitekta Novica Motika prima Orden zasluga za narod R. Srpske

Protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo, jedan od najuglednijih srpskih intelektualaca danas ne samo na levoj obali Drine, koji je i sam dosta doprineo kulturi sećanja na ovaj zločin i ukazao na potrebu da se izgradi beleg srpskim mučenicima, dolazeći na ovo stratište u vreme kada je to moglo da se učini samo kroz teške planinske puteljke, naravno peške, kaže da je velika stvar što je mesto valjano obeleženo i što je narodni i crkveni sabor pokazao da ništa ne može da se sakrije i da je istina ispred svega.

– Ovo stratište nedužnih naših sunarodnika bilo je i vremenski i fizički dugo skrajnuto, ali Bogu hvala, došla su druga vremena – kaže ugledni profesor i prota SPC, obradovan najavom Milorada Dodika da će biti urađen i valjan put.

Akademik SKANU iz Bijeljine, Dragoljub Drago Mirković, veliki srpski dobrotvor, kaže da su vremena ćutanja iza nas.

– Oni koji su skrivali ovakva zlodela, a još bili iz našeg naroda, zavodili su nas, kako narod kaže, u Goleš planinu, ali je i njihovo prošlo, što pokazuje impozantan sabor i dela u Starom Brodu i počast nedužnim žrtvama – zaključuje Mirković.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: