fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crkva i Stepinac u udžbenicima predstavljeni kao protivnici ustaša?!

U hrvatskom udžbeniku za 8. razred, Katolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i Alojzije Stepinac proglašeni su za velike antifašiste, a relativizovan je karakter ustaškog režima?!

Dio teksta iz hrvatskog udžbenika za osmi razred (foto: Wikipedia/Index)
Dio teksta iz hrvatskog udžbenika za osmi razred (foto: Wikipedia/Index)

Takav pogled na istoriju izaziva polemiku u Hrvatskoj i kritike na račun izdavačke kuće „Alfa“, koja je priredila udžbenik čiji su autori istoričari Stjepan Bekavac i Mario Jareb.

„Alfa“ je poznata kao desno orijentisana izdavačka kuća, a njena udžbenička izdanja popularna su u raznim dijelovima Hrvatske.

U ovom izdanju Crkva je opisana kao izrazito antifašistička, bez ikakvog pominjanja kolaboracije sa ustaškim pokretom i nacistima.

„Veliki broj hrvatskih građana osuđivao je nasilje nad svojim sugrađanima, a u tome su najviše prednjačili mladi naraštaji i Crkva“, piše u udžbeniku, na koji se odnosi veliki broj kritika upućenih putem društvenih mreža.

Kontroverzni zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je u toj verziji istorije nazvan „jednim od najvećih protivnika ustaškog režima“.

Antifašisti se u toj verziji slabo pominju, a izbjegnute su brojne fotografije koje bilježe saradnju Crkve i sveštenstva sa ustašama i njemačkim okupatorima.

Istoričar Hrvoje Klasić upozorava za „Indeks“ da je navođenje Crkve i katoličkih sveštenika u Drugom svjetskom ratu isključivo u pozitivnom svjetlu – istorijski revizionizam.

Ne sporeći da su neki sveštenici pomagali otpor okupatoru, Klasić ukazuje da su bili brojni oni koji, ne samo da su podržali ustaše, već su se aktivno uključili u njihov aparat vlasti.

U spornom udžbeniku tvrdi se da je antifašistički pokret rastao zbog izloženosti „velikom italijanskom teroru“, bez pominjanja ustaškog terora, a
relativizovana su dešavanja u medijima i kulturi za vrijeme NDH.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: