Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

CILj NAPADA NA JAHURU – SPREČAVANjE POVRATKA SRBA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Vukasin_u_Prebilovcima.jpg

Verbalni napad na predsjednika Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenka Jahuru i uvrede koje su mu upućene samo zato što je Srbin, prilikom nedavne posjete rodnom selu kod Čapljine, u Federaciji BiH, paradigma su politike koja traje godinama i čiji je cilj – spriječiti povratak Srba na njihova vjekovna ognjišta, smatra predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz
Hrvatske Milojko Budimir.

“Čitava naša Srpska Krajina doživjela je sudbinu Prebilovaca. U ovom posljednjem građanskom ratu završeno je ono što ekstremni nacionalisti nisu uspjeli da ostvare za vrijeme Drugog svjetskog rata. Došlo je do etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa područja Federacije BiH i Hrvatske. uz `blagoslov` i podršku Vatikana i nekih drugih zemalja, prvenstveno Njemačke i SAD”, rekao je Budimir za Srnu.

On je konstatovao da su dvojna mjerila i nepoštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava kada su Srbi u pitanju gotovo svakodnevna pojava.

“Ne beru neki drugi ljudi samo plodove tuđeg rada, nego još uvijek žive u kućama i stanovima onih koje su nasilno istjerali. Naša očekivanja da će se situacija popraviti nakon ulaska Hrvatske u EU iznevjerena su. To su konačno sada uvidjeli i oni koji su bili predstavnici Srba ili matična država Srbija koja je bez uslovljavanja otvorila vrata Hrvatskoj prema članstvu u EU”, naveo je Budimir.

On smatra da su posljednja dešavanja i rezolucije koje je donio hrvatski Sabor i Evropski parlament u vezi sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem samo najava onoga što očekuje Srbiju na putu prema članstvu u EU.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenko Jahura, prilikom nedavne posjete ovom selu kod Čapljine, verbalno je napadnut i upućene su mu uvrede na nacionalnoj osnovi.

On je rekao Srni da ga je napao jedan Hrvat, koji je ušao u privatni posjed srpske porodice u Prebilovcima da bere divlji nar, a na upozorenja Jahure da to ne čini on je zaprijetio da će ga fizički napasti i vrijeđao ga na nacionalnoj osnovi.

“Rekao je: `Više nemaš ništa ovdje, ovo je Hrvatska!`. Mislim da je riječ o istom nasilnku, `hrvatskom branitelju`, koji je prije tri i po godine, na Spasovdan, hramovnu slavu, prijetio našem tadašnjem svešteniku u Čapljini, zahtijevajući da sa zvonika skine zastavu SPC i poručujući mu da `ide u Banjaluku`. Policija, čija je zgrada preko puta crkve, nije ni tada reagovala zbog grubog nasilničkog čina”, kaže Jahura.

Prebilovci i njegovi stanovnici, zbog stravičnog pogroma 1941. i 1992. godine, predstavljaju simbol stradanja srpskog naroda u BiH.

U Prebilovcima danas ima šezdesetak stalnih stanovnika i dvadesetak koji tu borave povremeno.

Navršile su se 73 godine od stradanja Srba iz Prebilovaca. Tih avgustovskih dana 1941. godine 3.000 ustaša blokiralo je selo i sakupilo narod u mjesnu školu “Kralj Milutin” sa obećanjem da će ih preseliti u Srbiju.

Odatle su ih transportovali do Čapljine i logora Silos na Modriču, a potom željeznicom do Šurmanaca i, umjesto u Srbiju, do jame Golubinke u brdu između sela Šurmanci i Međugorje.

Mještani koji su se sklonili u brda oko sela, ispred prvog naleta ustaša, ili u močvarne predjele Hutova blata ubijani su na još 48 mjesta u selu i njegovoj okolini.

Od 1.000 stanovnika sela ubijeno je više od 800, dok je preživjelo avgustovski pogrom svega 172 Srba.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NAPADNUT PREDSJEDNIK SND “PREBILOVCI” MILENKO JAHURA

Video: Sabranje 2014.

SJEĆANjE NA STRADANjE PREBILOVAČKIH MUČENIKA

Jahura: Prebilovci su ujedinili Hercegovce sa obe strane Drine!

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: