Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Čija je briga groblje u Prebilovcima?

Pravoslavno groblje u Prebilovcima, krajem marta 2015. godine nakon akcije čišćena od korova

Pravoslavno groblje u Prebilovcima, krajem marta 2015. godine nakon akcije čišćena od korova

Groblja i spomeniciu njima vjerna su slika tog mjesta u kojem se nalaze. Pravoslavno groblje u Prebilovcima je i više od toga. Ovo groblje može se doživjeti i kao (ne)napisana tužba na adresu pravosudnih organa – od međunarodnog suda u Hagu do kantonalnih i sudova Bosne i Hercegovine. Groblje na Kravarici, uz hram Vaskrsenja Hristovog, nažalost, pokazuje da blijedi kod Srba nekad vrlo snažna duhovna spona između upokojenih i živih. 

U nedjelju, 29. marta 2015. prebilovčani su se, u solidnom broju, sa tri motorne pile, odazvali na akciju uređenja seoskog groblja. Akcija je dogovorena nekoliko dana ranije na sastanku mještana-povratnika u seoskom Domu kulture koga je inicirao otac Marko Gojačić, paroh čapljinski.

Cilj je bio da se groblje očisti od suvišnog šiblja pred Vaskrs, koji je i slava hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kao i pred svještanje istog, koje se očekuje u avgustu. Akcija, mada je urađeno dosta, treba se nastaviti.

Očišćen je veći dio groblja. Poslije više godina ukazala se i srednjevjekovna nekropola vlastele koja je nekad živjela u ovom selu. Odstranjeno šiblje i korov otvorili su pogled na kompletno groblje u kojem su još vidljivi tragovi zločina nad upokojenim Prebilovčanima i njihovim spomenicima. Dvanaest oborenih spomen-ploča još uvijek čeka potomke da ih podignu sa zemlje. Naime, od juna 1992. do početka povratka Prebilovčana u selo 1999. godine, oboren je i mecima izrešetan skoro svaki spomenik. Najblaže rečeno iznenađujuće je da poslije, još malo pa četvrt vijeka, za ovaj neviđeni zločin nad pokojnicima niko nije odgovarao.

Groblje u Prebilovcima, takvo kakvo je danas, puno više govori o živima nego o mrtvima. Nekim od pokojnika su uništene i kosti, drugima jedine fotografije pa im je za sva vremena izgubljen lik i osnovni podaci o njima i vremenu u kojem su živjeli. Pažljiviji posjetilac groblju otkriće da ima petnaest spomenika na kojima nisu upisane godine smrti pokojnika koji su davno umrli a spomenik su podigli za svog života. Jedan broj njih nemaju direktnih potomaka, jer su 1941. izgubili djecu ili djece nisu ni imali. Ali nepokretnu imovinu svakog od njih nasljedio je neko pa bi bio ljudski i građanski red da se nasljednici potrude da učine što mogu, kako bi vječna kuća upokojenih Prebilovčana i svještanje Hrama posvećenog Hristovom Vaskrsenju a u slavu Prebilovačkih velikomučenika dočekali sa uređenijim grobljem.

Bilo kako bilo, porušene a ne obnovljene spomenike, spomenike na kojima nedostaju godine upokojenja neko treba da obnovi, makar da to učini neko od udruženja koje su Prebilovčani formirali u izbjeglištvu ili mjesna zajednica.

Jednako kao što kuća i njen izgled daju prvu sliku o njenom vlasniku tako su i groblja i spomenici u njima vjerna slika tog mjesta u kojem se nalaze. Pravoslavno groblje u Prebilovcima je i više od toga. Ono je veliki dio sačuvane materijalne istorije sela. Groblje, nažalost, pokazuje da blijedi nekad kod Srba vrlo snažna duhovna vertikala između upokojenih i živih. Ovo groblje može se doživjeti i kao (ne)ispisana tužba na adresu pravosudnih organa – od međunarodnog suda u Hagu do kantonalnih i državnih sudova u Bosni i Hercegovini.

———-

Zavičajni portal Prebilovci-selo na Internetu pokreće inicijativu da dobrovoljnim prilozima, koliko ko može odvojiti, njegvovi posjetioci obrazuje fond namenjen isključivo za podizanje porušenog i uređenje groblja. Novac se uplaćuje na žiro račun broj 3381102246138904 Srpske pravoslavne crkvene opštine čapljinske s napomenom prilog za groblje u Prebilovcima. Posjetioci našeg portala koji žive u Srbiji novac mogu uplatiti na poseban račun SND Prebilovci u Beogradu broj računa 205-179372-31. Uz obaveznu napomenu da je prilog namjenjen za uređenje groblja u Prebilovcima. Izražavamo nadu da ćemo uskoro biti u prilici da naše čitaoce obavjestimo kako je sakupljeno dovoljno novca da se podignu porušeni spomenici i da se na već podignutim spomenicima unesu podaci koji nedostaju.

———–

Publikovano početkom aprila 2015. godine

 

Izvor: Zavičajni portal Prebilovci-selo na internetu

 

Vezane vijesti:

Prebilovci: I ispod sive duge boje žive – Jadovno 1941.

Vladika Grigorije: Prebilovci su najjači i najsvježiji simbol …

Selo Prebilovci u Hercegovini – srpska … – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: