fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Četvrt vijeka od osnivanja Šestog odreda Specijalne policije

U Trnu kod Laktaša danas je obilježeno 25 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije, jedne od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske.

 U Trnu kod Laktaša danas je obilježeno 25 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije, jedne od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske.
Obilježavanje 25 godina šestog
odreda Specijalne brigade Foto: SRNA

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je u odbrambeno- otadžbinskom ratu poginulo 13 pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije, čiju žrtvu treba vječno čuvati od zaborava.

Ćulum je rekao da o herojstvu stradalih najbolje govori današnje prisustvo velikog broja njihovih saboraca.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je Šesti odred Specijalne brigade policije, bio dio jedne od najelitnijih jedinica koje je Srpska imala u proteklom ratu.

„Borili su se na području čitave Republike Srpske što je najbolji primjer patriotizma“, rekao je Savčić.

On kaže da je Specijalna policija dala odgroman doprinos u minulom ratu u stvaranju Republike Srpske što se ne smije zaboriviti.

„Naši saborci su ginuli za odbranu slobode naroda i Republiku Srpsku zbog čega moramo voditi stalnu brigu za porodice poginulih, ratne vojne invalide i demobilisane borce koji su danas bez posla“, poručio je Savčić.

Predsjednik Udruženja Šestog odreda veterana Specijalne brigade policije Zoran Krajnović rekao je da su pripadnici ove brigade bili ispomoć na svim frontovima, dok su negdje i samostalno djelovali u diverzantsko-izviđačkim akcijama i odbrani Srpske.

Povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije na spomen-ploču stradalim u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, nakon služenja parastosa, položeni su vijenci.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Miladin Dragičević, delegacija MUP-a na čelu sa direktorom Policije Ćulumom, delagacija Grada Banjaluka, BORS-a, brigade iz Bijeljine, Doboja, Banjaluke, Prijedora, Istočne Ilidže, te članovi porodica.

Šesti odred jedna je od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske i bio je skoro na svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Najteža ratišta bila su bihaćko, sarajevsko i goraždansko, a neka od najznačajnijih akcija u kojima su učestvovali pripadnici Šestog odreda su proširenje Koridora, učešće u akciji izvlačenja bijeljinskog odreda iz okruženja na Majevici, zauzimanje kote 850 na Žuči, kod Sarajeva.

Šesti odred je imao dva ratna komandanta-prvi je bio Brane Pećanac, a drugi aktuelni ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 13 pripadnika Šestog odreda, a bilo je više od 200 ranjavanja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Savčić: Treba nam više sloge, ljubavi i jedinstva | Jadovno …

Lukač na obilježavanju 23 godine Šestog odreda | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: