Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Četvrt vijeka od formiranja brigada sarajevskog područja

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca, u Zvorniku je danas obilježeno 25 godina od formiranja Ilijaške, Ilidžanske, Hadžićke, Rajilovačke, Koševske i Vogošćanske brigade, te odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnicima policije i civilnim žrtvama rata sa područja bivših srpskih sarajevskih opština.

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca, u Zvorniku je danas obilježeno 25 godina od formiranja Ilijaške, Ilidžanske, Hadžićke, Rajilovačke, Koševske i Vogošćanske brigade, te odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnicima policije i civilnim žrtvama rata sa područja bivših srpskih sarajevskih opština
Zvornik – pomen Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da na posebno svečan i primjeren način obilježavaju Dan formiranja šest sarajevskih brigada koje su dale ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

„Pripadnici ovih brigada u ratu su odbranili svaki pedalj srpske teritorije na području Sarajeva, da bi se poslije rata opredjelili da se, iako su odbranili svoja ognjišta, presele na teritoriju Republike Srpske da nastave živjeti sa svojim narodom“, rekao je Savčić.

Savčić je naglasio da je srpski narod sa sarajevskog područja dao ogromnu žrtvu, prije svega, za stvaranje Republike Srpske, a neki su bili primorani da više puta sahranjuju svoje, i sve to treba izuzetno poštovati i cijeniti i svakodnevno se brinuti o boračkim kategorijama.

Bivši komandant Ilijaške brigade pukovnik Božidar Savić istakao je da je u ovih šest brigada u Sarajevskom polju, odnosno u zoni njihove odgovornosti, poginulo više od 2.000 vojnika i policajaca, a u Ilijašu blizu 600 vojnika i policajaca.

On je podsjetio da se danas navršava 25 godina, ili četvrt vijeka, od formiranja Ilijaške brigade, dok su u isto vrijeme formirane i Koševska, Ilidžanska, Rajlovačka, Igmanska i Hadžićka brigada.

„Nažalost, iako su u ratu odbranjena srpska ognjišta na prostoru Sarajeva, danas od Srba više niko tamo ne živi osim nekoliko starijih porodica“, rekao je pukovnik Savić.

Savić je istakao da je Ilijaška brigada, zahvaljujući hrabrosti boraca na svom ratnom putu, odlikovana najvećim vojnim priznanjem „Ordenom Nemanjića“.

Prvi načelnik Štaba Ilijaške brigade Dobroslav Šurbat naglasio je da je sveta obaveza i dužnost da se prisustvuje parastosima i pomoli Bogu za poginule borce.

„Moleći se Bogu za našu poginulu braću dajemo našim potomcima pravac kako trebaju dalje djelovati i kako se trebaju ponositi prema srpskim svetinjama i našim poginulim junacima“, rekao je Šurbat, koji je i zamjenik predsjednika Veterana Republike Srpske.

On je naglasio da je obilježavanje 25 godina od formiranja Ilijaške brigade prilika da se javnost podsjeti da je riječ o jednoj od najboljih brigada u Vojsci Republike Srpske.

„Zato tvrdim da nismo bili obični borci nego najbolji ratnici i sve naše pripadnike sa ponosom nazivmn Ilijaški Nemanjići“, rekao je Šurbat.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović je u pismu koje je uputio povodom obilježavanja 25. godina od formiranja sarajevskih brigada rekao da je veoma važno njegovati i održavati sjećanje na saborce koji su položili svoje živote za odbranu Otadžbine.

„Borci Vojske Republike Srpske, među kojima i vaši saborci, dali su ogroman doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske i tu žrtvu i nesebični patriotizam moramo cijeniti i stalno isticati“, naveo je Savanović u pismu i izrazio žaljenje što nije mogao da prisustvuje ovom događaju zbog ranije preuzetih obaveza.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo u zvorničkom Sabornom hramu i na Centralnom spomeniku.

Vijence na Centralni spomenik položili su porodice poginulih boraca ovih brigada, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Ministartva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te predstavnici brigada sa područja bivših sarajevskih opština, ratnih vojnih invalida, lokalnih boračkih udruženja, Udruženja građana „Prijatelji Ilijaša“, kao i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 25 godina od oslobođenja grada | Jadovno 1941.

Otkriven spomenik palim borcima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: