Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЦЕНТАР РАДИО У СКЛАДУ СА МОГУЋНОСТИМА

janko.jpg

БАЊАЛУКА, (СРНА) – Директор Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић изjавио jе да jе Центар урадио све што jе било у његовоj моћи да се предмети ратних злочина што квалитетниjе припреме и прослиjеде надлежним правосудним органима, те истакао да jе чињеница да се могло више, али да расположива финансиjска средства то нису дозвољавала.

Он jе напоменуо да би се овом, прилично осjетљивом проблематиком требало бавити много више извршилаца у односу на броj службеника коjи се тренутно налазе на евиденциjи Центра. „У ситуациjи смо да по систематизациjи имамо много већи броj извршилаца, али се због немогућности запошљавања налазимо у оваквоj позициjи. Даjемо максимум, али jе то недовољно да парирамо федералним институциjама“, рекао jе Велимировић.

Велимировић каже да jе Центар, захваљуjући ангажману МУП-а Српске, доставио квалитетну документациjу и доказе. „Прихватање те документациjе jош jе веома спорно, jер посебно заказуjе Тужилаштво БиХ. У бољим околностима могли би и више“, истакао jе Велимировић за бањалучки „Фокус“.

Говорећи о Фондациjи „Помоћ“ и да ли породице оптужених за ратне злочине пред Хашким трибуналом и домаћим правосудним органима добиjаjу неопходну помоћ из ове фондациjе, Велимировић jе навео да су до сада помоћ добиjали чланови породица како би могли посjетити сроднике у затворима.

„Центар може помоћи само логистички, што jе и радио до сада. Центар jе пружао помоћ тимовима одбране углавном при набавци одређене документациjе, а ниjе било финансиjске помоћи за породице, осим у диjелу када jе била интезивирана акциjа око предаjе и стимулациjе за предаjу“, напоменуо jе Велимировић.

На питање да ли jе Центар тражио више новца од Владе да би активниjе био укључен у процес подршке тимовима одбране хашких оптуженика, Велимировић jе одговорио да су тимови одбране „покривени“ из средстава Хашког трибунала, коjи би реаговао ако би Српска ушла у њихово финансирање, што би створило нове проблеме.

Велимировић jе наjавио да Центар поново креће у опсежну акциjу прикупљања података о жртвама свих врста, убиjених, погинулих, цивила, воjника и логораша, рањених, размиjењених, несталих, како би се кроз разумно вриjеме изашло са статистичком сликом губитака у прошлом рату.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: