fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bulštajn za RTRS: Moja odgovornost – prenijeti istinu o stradanju u Donjoj Gradini (VIDEO)

Novinar telavivskog lista „Izrael danas“, Ariel Bulštajn objavio je tekst o stradanju Srba i Jevreja u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac. On je za RTRS rekao da su u tom stradanju najveće žrtve bili Srbi i Jevreji.
Ariel Bulštajn; FOTO: RTRS

– Zločini su počeli sa nacističkom Njemačkom, a nastavili se ustaškim režimom u Hrvatskoj koji je, uz podršku muslimana, blisko sarađivao sa nacistima. Njihove najveće žrtve bili su Srbi i Jevreji. U Jasenovcu je ubijeno pola miliona Srba i desetine hiljada Jevreja, samo zbog nacionalne pripadnosti. Moja je odgovornost da narodu Izraela prenesem istinu da u poljima Donje Gradine leže ostaci naše braće i sestara, žrtava nacističkog i ustaškog režima – rekao je Bulštajn za RTRS.

Dan sjećanja na Holokaust jedan je od najmračnijih dana u izraelskom kalendaru, a obilježava se na godišnjicu ustanka u Varšavskom getu 1943. godine, koji se smatra simbolom jevrejskog otpora nacizmu.

Ni nakon 80 godina, izraelski narod nije spokojan, priča Ariel Bulštajn.

– Naš cilj je da sjećanjem ne dozvolimo da se stradanje jevrejskog naroda ponovi. I danas, dok razgovaramo, postoje režimi u Iranu koji nastoje da istrijebe jevrejsku naciju u Izraelu. Međutim, situacija je sada drugačija, jer imamo suverenu zemlju koju nismo imali u Drugom svjetskom ratu. Sada možemo da se branimo, zato je sjećanje važno – naveo je Bulštajn.

Podsjećamo, zvanična državna ceremonija održana je u Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu.

Tokom obilježavanja, Holokaust je tema televizijskih i radio stanica, ali i novina u Izraelu.

U mnoštvu članaka o etničkom čišćenju Jevreja u Drugom svjetskom ratu – jedan i o Jasenovcu.

U Izraelu je obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta i heroizam. Počast za šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili tokom Drugog svjetskog rata, građani Izraela odaju na dan kada je 1943. godine u Varšavskom getu podignut ustanak, koji se smatra simbolom jevrejskog otpora nacizmu.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: