fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Budimir: Saopštenje povodom izjave Helene Novak

Milojko Budimir

Povodom izjave na „Fejsbuku“ vjećnice SDP-a u Gradskom vijeću Trogira Helene Novak da „demokratija podrazumjeva teritorijalnu cijelovitost i suverenitet međunarodno priznate Republike Srbije“ i da je „Kosovo srpska teritorija otkada je svijeta i vijeka te da će se to EU razbiti o glavu što je dozvolila Albancima da imaju još jednu mafijašku državu“, Udruženje Srba iz Hrvatske izdaje za javnos 

S A O P Š T E Nj E

 Iako se ovdje radi o ličnom stavu koji je naišao na konsternaciju i u okviru njene stranke ovakvo razmišljanje i iznošenje stavova naišlo je na odobravanje i podršku izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske. Kada bi ovi stavovi postali i zvanični stavovi SDP-a sigurni smo da bi ova partija dobili podršku svih progresivnih i čestitih građana u Republici Hrvatskoj bez obzira na nacionalnu pripadnost. Nažalost stranka kojoj pripada Helena Novak od svog formiranja pokazuje nedosljednost što su najbolje osjetili Srbi u Hrvatskoj. Zahvaljujući Srbima Ivica Račan je dobio prve višestranačke izbore 1990. u Baniji, Lici, Kordunu, Zapadnoj Slavoniji i Sremsko-baranjskoj oblasti. Umjesto da ostane istinska opozicija HDZ-a, Račan je ušao sa njima u prljavu kolaboraciju i tako izgubio svaku naklonost Srba. Ovo je imalo za posljedicu da su se Srbi na referendumu najprije izjasnili za formiranje SAO Krajine a onda i Republike Srpske Krajine.

Dvojna mjerila koja je stalno gajila međunarodna zajednica prema Srbima na kraju su doveli do toga da su Srbi u Hrvatskoj najprije izgubili konstitutivnost naroda a onda za vrijeme građanskog rata doživjeli i etničko čišćenje sa prostora na kojima su vjekovima živjeli. Sa druge strane, Albanci na Kosovu i Metohiji uz pomoć te iste međunarodne zajednice od nacionalne manjine sada se nalaze u fazi formiranja još jedne albanske države na Balkanu. Hrvatska je priznale nezavisnost Kosova i tu nezavisnost branila lažnim argumentima u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde o pitanju međunarodno pravne osnovanosti priznanja Kosova.

U posljednje vrijeme nakon više susreta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem došlo je do pomaka u normalizaciji odnosa. Nažalost prema reagovanju javnosti na izjavu Helene Novak može se zaključiti da još uvijek u Hrvatskoj ne postoji raspoloženje da se situacija suštinski popravi. Ovo najbolje dokazuju diskriminatorski zakoni koje je usvojio hrvatski sabor i koji Srbe kao državljane Hrvatske još uvijek tretiraju građanima drugog reda. Tek kada stavovi Helena Novak dobiju većinsku podršku hrvatske javnosti i politike to će značiti da je došlo vrijeme za istinsko pomirenje između Srba i Hrvata.

Beograd, 29.1.2011.

Generalni sekretar Udruženja
Milojko Budimir, prof.

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: