Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BRUKA I SRAMOTA U CRNOJ GORI: Kidanje veza sa Srbijom, Matiju i Amfilohija izjednačili sa Hitlerom!

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju kojom se odluke donesene na Podgoričkoj skupštini 1918. poništavaju.

Skupština Crne Gore

CRNOGORSKI parlament usvojio je Rezoluciju kojom se odluke donesene na Podgoričkoj skupštini 1918. poništavaju. Posle celodnevne rasprave u četvrtak, „za“ je glasalo 46 poslanika, a 15 je bilo protiv predloga rezolucije.
Od tri amandmana koja je predložila opozicija, nijedan nije usvojen.

Predlog o kojem se raspravljalo bio je inspirativan velikom broju poslanika, svih političkih klubava, te su „časove istorije“ držali do ponoći.
Andrija Mandić je na početku zasedanja, u ime Demokratskog fronta, predložio su da se dopuni dnevni red, te da se uvrsti razmatranje rezolucije „Nikad više 1916.“, međutim, nisu dobili neophodnu podršku kolega iz parlamenta. Kako je obrazložio, takva rezolucija bi osudila kapitulaciju Kraljevine Crne Gore u Prvom svetskom ratu, koja je glavni uzrok događaja koji su usledili dve godine kasnije.

U Rezoluciji se navodi da je pre Velikog rata, i posle, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. a da Podgorička skupština, održana 1918. godine, nije bila legalna institucija države, niti je konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana, te da je bila instrument za izvršenje državnog prevrata u Crnoj Gori.

Ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje Podgoričke skupštine, prema navodima iz Rezolucije, su formalnopravni osnov za ništavost svih njenih odluka.

MATIJU I AMFILOHIJA NAZVALI FAŠISTIMA Rasprava je protekla u neočekivano tolerantnom tonu. Do petominutnog prekida sednice došlo je pred kraj zasedanja, kada je Andrija Popović (LP) iskoristio priliku da pozdravi građane koji su se okupili, ističući da su to najveće patriote koje poznaje, zamerajući Jovanu Vučuroviću (DF) što ih naziva „udbašima“. U raspravu se uključio i Milan Knežević, navodeći da je među transparentima protestanata bila i slika na koju su u društvu Adolfa Hitlera bili Knežević i Mandić (DF), Matija Bećković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa natpisom – „fašisti“.

Obrazlažući rezoluciju, potpresednik Skupštine Branimir Gvozdenović, naveo je da je taj akt način da se ukaže na veliku nepravdu koja je pre 100 godina načinjena Crnoj Gori, ali i da ne dozvole da „onima kojima su podele potrebne, rekonstruišu istoriju i stvarnost“.

– Zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine se pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore, a mi želimo staviti istorijske fakte u prvi plan – naveo je Gvozdenović.

Poslanik DF Slaven Radunović smatra da je Vlada predložila raspravu o Rezoluciji, kako bi skrenula pažnju sa ekonomskog stanja.

– Da vam đedovi znaju o čemu raspravljmo u skupštini, prevrtali bi se u grobu. Mi znamo na šta ste sve spremni. Prostom većinom možete da izglasate i da je Zemlja ravna, da je dan mračan, a noć svetla, ali to će kratko da traje.

Svojim izlaganjima, Rezoluciju su podržali i Ranko Krivokapić (SDP), Ervin Ibrahimović, u ime manjinskih partija, i Ivan Brajović, (socijaldemokrata).

Da je nepravda prema Crnoj Gori u 1918. godine nesporna, tvrdi i Miodrag Lekić (Demos), međutim, smatra da bi Rezoluciju trebalo povući zbog negativnog odjeka u javnosti, koji je, kako je naveo, i jedini cilj pojedinih političkih aktera.

Protiv predložene rezolucije u parlamentu je govorio i Goran Radonjić, iz Posebnog poslaničkog kluba, navodeći da je „užasna i po načinu serviranja i podacima, a posebno jer produbljuje razlike i podele.“

BOMBOM NA VUČIĆA

POSLANIK vladajuće partije Miodrag Vuković, kritikovao je red opozicije zato što za mišljenje često posećuju Vladu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, na šta je Branko Radulović (DF) žustro reagovao, prekidajući Vukovićevo izlaganje rečenicom – „Ja bih mu bombu bacio!“ Poslanik DPS samo je kratko odgovorio da on to ne bi učinio.

Autor: Iva Stojadinović

Izvor:Večernje novosti

Vezane vijesti:

U više crnogorskih gradova plakati:„Nikad više 1918”.

Sramni plakati u Crnoj Gori protiv Srba : Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: