fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sramni plakati u Crnoj Gori protiv Srba : Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

Plakati sa natpisom „Nikad više 1918“, koji sa mržnjom govore o ujedinjenju sa Srbijom, osvanuli Širom Crne Gore. Bećković: Učesnici Podgoričke skupštine su rod rođeni sadašnjim protivnicima ujedinjenja.

Centar Nikšića oblepljen spornim plakatima

Plakati mržnje sa porukom „Nikad više 1918“ osvanuli su u ponedeljak u više crnogorskih gradova, uz „podsećanje“ da se radi o veku „od zločina i sramote bijelog terora“. Kako saznajemo, to je delo pristalica komitskog pokreta i Krsta Zrnova Popovića i samo je nastavak podizanja tenzija u susretu obeležavanja stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Na skandaloznom plakatu piše:

– U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske i žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi.

Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zverski. Opljačkano je i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata. Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i dece. Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica.

U gotovo svakom naselju kroz koji su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja žena i devojaka usled čega je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj celokupnoj istoriji.

Navode u ovom tekstu punom mržnje, istoričari i predstavnici Srba iz Crne Gore smatraju sramnim falsifikovanjem istorije i hajkom na srpski narod u ovoj državi.

Akademik Matija Bećković ističe da je za ujedinjenje Srbije i Crne Gore bilo „nešto manje od 100 odsto stanovništva“.

– Nema nijednog od sadašnjih protivnika tog ujedinjenja da mu đed nije bio za ujedinjenje – kaže za „Novosti“ Bećković. – Kada pogledate spisak poslanika Velike narodne skupštine srpskog naroda, nema nijednog kraja koji nije bio zastupljen najuglednijim predstavnikom, na čelu sa mitropolitom Dožićem i Markom Dakovićem, koji je slovio za novog Marka Miljanova.

Sadašnju polemiku, ističe Bećković, vode sami sa sobom.

Matija Bećković

– Najbolje je taj fenomen formulisao predsednik Matice srpske kada je rekao da se radi o istrazi predaka – ističe akademik Bećković.

– Kad bi se sa one fotografije učesnika podgoričke skupštine povukle linije ka njihovim srodnicima, ne bi ostala nijedna kuća koja ne bi bila zastupljena i čiji poslanik ne bi bio nečiji đed, brat, stric, ujak. Uostalom, svi su u Crnoj Gori rod rođeni.

Ideja da nisi Srbin ako si Crnogorac nije pala na um Hercegovcima, ili Sremcima, ili Banaćanima, ili Bačvanima, ili ostalim Šumadincima. Ali nije kasno da neko objavi: Ja sam Šumadinac, nisam Srbin.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je ovo problem crnogorskog režima koji je zasnovan na mržnji i laži.

Čedomir Antić

– Sve ovo što se dešava nije upereno protiv Srbije, nego protiv Srba u Crnoj Gori – uveren je Antić. – Njihov cilj je da mržnjom i zavadama među crnogorskim narodima zabetoniraju vlast. Srbija nije ni okupirala ni kolonozovala Crnu Goru. Naprotiv u Jugoslaviji je Crna Gora samo dobila.

Srbija je i sama bila okupurana i nije imala dovoljno resursa da se bavi teškim nasleđem krvave vladavine Petrovića. Kralj Nikola je 1916. pobegao iz svoje zemlje i ostavio je na milost neprijatelju. Podgorička skupština je najreprezenzativnija i najdemokratskija izabrana skupština Crne Gore pre 1990. godine.

Da je ovo još jedna hajka na srpski narod u Crnoj Gori, smatra i Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije.

KO JE KRSTO POPOVIĆ? KRSTO Zrnov Popović bio je jedan od vođa Božićne pobune 1919. godine, protiv vlasti dinastije Karađorđević u Crnoj Gori. Nakon što je pobuna propala, pobegao je u Italiju. Bio je saradnik italijanskog okupatora.

– Najgore je to što se, stavljajući čin ujedinjenja u ovakav kontekst, osim pokušaja da se napravi podela među građanima, potpuno relativizuju strašni zločini austrougarskih vlasti za vreme okupacije i mnogi od njih se pripisuju kasnijem periodu srpskim žandarmima i bjelašima – kaže Kovačević. – Ovo je samo bedni pokušaj da se nova nacija izgradi na nečemu što liči na Kosovski boj iz kog je iznikla ideja državnosti Crne Gore, pa bi tako Božićna pobuna trebalo da bude zamena za to, kralj Nikola novi knez Lazar, a ovi koji lepe plakate tobož neki osvetnici.

Profesor dr Budimir Aleksić kaže da sve što je napisano na plakatima je falsifikat, a da je poruka jasna – zaplašiti Srbe u Crnoj Gori.

BEZ PROSLAVE

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je o najavi proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine rekao da Crna Gora „pamti i proslavlja časne datume i događaje iz prošlosti, a Podgorička skupština nije jedan od njih“.

– Proslave tog i sličnog tipa nisu orijentacija zvanične Crne Gore – poručio je Bogdanović.

Autor:E.V.N.

Izvor:Večernje novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: