Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bronzani kralj Petar Prvi na konju u Novom Sadu

Zavod za zaštitu spomenika kulture preporučio je da figure kralja i konja budu od bronze, a postament od mermera u krem boji, visine osam do deset metara

Kralj Petar 1915. godine
Kralj Petar 1915. godine

Novi Sad – Kralju Petru Prvom Karađorđeviću podiže se spomenik u Novom Sadu, na Trgu republike, kako je to „Politika” već pisala pre nepuna dva meseca, a sada je poznato da će monarh biti predstavljen na konju. Predlog je juče utvrdio Savet za kulturu Novog Sada i uputio ga na razmatranje Skupštini grada koja treba da obrazuje odbor za podizanje spomenika.

Po saznanjima našeg lista, gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture preporučio je da figure kralja i konja budu od bronze, a postament od mermera u svetlijoj, krem boji, visine osam do deset metara.

Ceo kompleks trebalo bi da bude okrenut tako da je usmeren ka Vladičanskom dvoru i Zmaj Jovinoj ulici.

Na prednjoj (zapadnoj) strani postamenta stajao bi grb kraljevine Srbije, a na zadnjoj (istočnoj) strani bi pisalo „Ruma, 24. novembar 1918 / Novi Sad, 25. novembar 1918”, što ukazuje na mesta i datume prisajedinjenja vojvođanskih oblasti kraljevini Srbiji.

Natpis „Petar Prvi Karađorđević 1844–1921” predviđen je na južnoj, a „Kralj Srbije 1903–1918” na severnoj strani postamenta. JP „Urbanizam” uradilo je grafički prikaz lokacije za spomenik.

Prema predlogu Saveta za kulturu, sredstva za podizanje spomenika obezbediće se u programu uređivanja gradskog građevinskog zemljišta.

Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću inicirali su predsednik Matice srpske Dragan Stanić, direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev, direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić i direktorka Muzeja grada Vesna Jovičić.

„Kao monarh zalagao se za ustavno uređenje zemlje i građansku demokratiju, a bio je poznat po svojoj liberalnoj politici, što je kraljevinu Srbiju učinilo centrom za južnoslovensko ujedinjenje”, navode inicijatori.

Autor: Snežana Kovačević

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Predata inicijativa za podizanje spomenika kralju Petru I i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: