fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BROD: PARASTOS ZA UBIJENE SRBE IZ BARICE DONjE

U brodskoj mjesnoj zajednici Barica Donja ispred spomen-obilježja služen je parastos žrtvama ustaškog terora iz 1941. godine i poginulim borcima i civilnim žrtvama posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na spomen-obilježju uklesana su imena 124 stanovnika iz Barice ubijena 1941. godine, a na spomen-obilježju iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata imena pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tri civilne žrtve.

U Odbrambeo oradžbinakom ratu iz Barice Donje poginulo je pet boraca i tri civila.

“Zato smo danas ovdje da pred sjenama srpskih mučenika opet ponovimo činjenice, da molitvom i paljenjem svijeća osvijetlimo i olakšamo njihov mučenički put ka vaskrsenju. Zato hvala ocu Draganu Zariću za molitvu kroz koju je prožeta i pouka o pobjedi života nad smrću.“ , rekao je Radoslav Kokić , predsjednik Boračke organizacije Brod.

Kokić je napomenuo da će se ovih dana radi na prikupljanju podataka i imena o svim nevino stradalim srpskim civilima u Drugom svjetskom ratu, te da će njihova imena biti ispisana u holu stare osnovne škole .

Iako već postoje podaci, iz knjige Mihajla Pantića i drugih izvora, ipak je Kokić zamolio sve one koji posjeduju bilo kakav podatak, saznanje za pretka i rođaka koji je stradao u Drugom svjerkom ratu da o tome obavijesti Boračku organizaciju.

“Formiraće se komisija za sačinjavanje spiskova i dokumenata iz tog perioda, urediti idejno rješenje, a najviše polažemo nadu da će učenici naših škola uz podršku svojih nastavnika, posjećivati spomen sobe, da će se tu držati i istorijski časovi, kako bi novije generacije bolje znale prošlost i da im to bude vodilja da grade mir i čuvaju slobodu i da nikada više ne bude ratova na našim prostorima“, rekao je Kokić.

Spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Barici Donjoj oružane snage Hrvatske srušile su 1992. godine.

Vijenac ispred spomen-obilježja položila je Anđelka Milanović, majka čiji je sin Jovan poginuo u Odbrambeno oradžbinskom ratu, dok su trojica sinova – boraca ostali trajni invalidi.

Vijence je položila i delegacija Boračke organizacije, lokalne zajednice i predstavnici političkih partija.

U crkvi Svetog Ilije u Barici Donjoj održano je Bogosluženje.

Obilježavanje su organizovali Opština Brod, Boračka organizacija opštine Brod i Mjesna organizacija boraca Donja Barica.

Izvor: Posavske novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: