fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Брендирање Јадовна

Dusan.jpg
Дусан Ј. Басташић

Пише: Душан Ј. Басташић

До недавно, чинило се готово немогућим извући Јадовно на jавну сцену и са његовим страшним учинком упознати барем српску jавност. Ипак, за само неколико дана, хрватски медиjи су поjам Јадовна униjели у сваку кућу коjа има интернет, ТВ, слуша радио или барем чита новине. И то не само у Хрватскоj, него у читавом региону.

Нема шта, „брендирали“ су Јадовно.

Како jе само маестрално одиграо Александар Вулин, када jе говорећи истину потпуно отворено, уствари бацио поред Шаранове jаме кост са именом усташког викара, за коjом су без размишљања полетили не само сви медиjи, него и читав хрватски политички врх и све што се хрватским зове.

Сви ко jедан за Хрватску!

Када jе у питању очување чистоће лика и дjела блаженика и ишчекуjућег светитеља Алоjзиjа Степинца, диже се све што се хрватским зове, укључуjући и политички врх хрватских Срба.

Нико од присутних на Јадовну, ниjе препознао проблем у томе што jе на велебитском шумском путу непосредно пред долазак до Шаранове jаме, исто jутро организован ткз. контра скуп, усташки дернек, у славу усташког емигранта Стjепана Девчића, све са црним заставама и бjело-црвеним шаховницама.

Усташа Стjепан Девчић, убиjен jе 1932. у ткз. велебитском устанку, терористичком нападу на жандармериjску станицу у Брушанима код Госпића. Дотични jе био блиски рођак усташког допуковника Ивана Девчића Пивца, команданта логора Слана на острву Пагу и Павла (Павао) Девчића Жиле, кољача са Слане.

Већ шесту годину за редом нико од присутних хрватских властодржаца, не види проблем у томе што се поред бездане Шаранове jаме ори хрватска државна химна, мада су љета ’41 жртве чиjе се кости jош увиjек налазе на дну jаме, убиjене у мега злочиначком проjекту управо хрватске државе.

Никога не сметаjу ни парадне, жућкасте униформе хрватских воjника коjи са исуканим сабљама протоколарно удараjу строjеви корак ту уз jаму и полажу званичницима виjенце уз обавезну свиjећу на коjоj jе утиснута „мала“ шаховница.

Проблем jе дакле истина, а њу како год изниjели, увиjено или отворено, ако ниjе добродошла, зажуљаће и изазвати као у недељу на Јадовну, неартикулисано усташко арлаукање.

Министру Вулину, коjи jе свакако заслужио Повељу jадовничког добротвора коjу издаjе удружење Јадовно 1941, забрањен jе долазак на Јадовно слиjедеће године.

Да ли ће то за Владу Р. Србиjе бити прихватљиво или ће се господин Пуповац поново наћи у проблему, коjег Србина да одабере за говорника поред Шаранове jаме, видjећемо слиjедеће године, на 75-ту годишњицу Јадовничког страдања.

 

Везане виjести:

Ми вас нисмо заборавили!

ВИДЕО: Јадовно, путевима убиjених предака

Школа на рубу двиjу пустиња, морске и камене

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 8.000 ЖРТАВА И ПОДИГНУТ СПОМЕН-КРСТ

Фељтон Политика: Пут дуг два дана ћутања (1)

Фељтон Политика: Заборављена увала ужаса (2)

ПАГ

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: