Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Брчко: Убице троје Драганића траже се преко две деценије

Датум објаве: петак, 25 јануара, 2019
Величина слова: A- A+
Бошко Драганић
Бошко Драганић

Ни после 26 година није решено убиство троје Драганића у Брђанима код Коњица. Имена убица позната Тужилаштву БиХ, али нико досад није оптужен

Пише: Марко Драганић

У ноћи између 26. и 27. јануара навршило се 26 година како су у својој кући у Брђанима ратне 1993. године из ватреног оружја убијени Бошко (72) и његове снахе Милица (39) и Биљана (38) Драганић.

Какву је крваву драму преживљавало троје Драганића у кући Бошковог старијег сина Рајка (млађи Недељко, супруг Милице, убијен је крајем маја 1992. у Брадини) знају само њихове убице, које су за босанскохерцеговачко правосуђе и 26 година после тог убиства почињеног из националистичких побуда, још увек непознате.

Како нам је рекао пензионисани полицајац из Коњица Драган Суботић, који је учествовао у вршењу увиђаја 27. јануара 1993, о убиству су прикупљени докази на лицу места. Жртве су фотографисане, узети су и отисци и службено отворена истрага.

– Колико је мени познато, нико није ни привођен поводом тог гнусног троструког убиства. Све је остало само на

Биљана и Милица Драганић
Биљана и Милица Драганић

констатовању злочина – рекао нам је Суботић, који и данас живи у Коњицу.

Одмах након убиства, малобројни Срби који су остали у Коњицу и околним селима почели су масовно да прелазе на територију под контролом Војске Републике Српске.

Седморо преживелих чланова породице Драганић (ту ноћ су ноћили у другој кући) нешто више од месец дана након убиства прешли су у Србију. Рајкова мајка Софија и малолетни Недељкови и Миличини синови Лазар и Милан касније су се доселили у Бијељину, док је Рајко са троје деце отишао у Сједињене Америчке Државе.

Не знам више колико сам пута давао изјаве у вези са овим злочином. Имам информације, посредно добијене од комшије муслимана из Брђана, да је у убиству учествовало пет муслиманских војника, један из Брђана, три из Подорашца и један из Шуња (села која се граниче са Брђанима) и њихова имена су позната Тужилаштву БиХ. Ја сам из САД слао новац за информације и извесни Мехмедалија Ризвић из Брадине, у време злочина припадник полиције у Коњицу, према информацијама које сам добио, рекао је да је убица Миралем Мацић. Он је под још неразјашњеним околностима умро у сарајевској болници пре нешто више од годину дана, што ја можда само делимично тачно – рекао нам је у телефонском разговору 61-годишњи Рајко Драганић, сада становник Чикага.

Он даље истиче да је дао пуномоћ познатом адвокату Душку Томићу како би га заступао пред Судом БиХ.

– После тог страшног губитка који нас је задесио једина сатисфакција би ми била да се коначно сазнају имена убица. Постоје озбиљне индиције да је једног од убица из Подорашца, иначе нашег некадашњег комшију, снаха Милица у борби на живот и смрт посекла ножем по руци. Ништа из куће није однесено, што говори да мотив напада није била пљачка, већ убиство Срба. Адвокат Томић ми је рекао да је Мацићев дневник у поседу Тужилаштва, па ће можда и то допринети коначном откривању истине о именима убица моје супруге, оца и снаха – рекао нам је Рајко.

У Тужилаштву БиХ смо сазнали да је истрага о овом до тада незапамћеном злочину на подручју Коњица у току, те да се комплетна архива из коњичке полиције у вези са убиством одавно налази у Тужилаштву.

– Иако има одређених помака у истрази, још нико није оптужен нити ухапшен због ових убистава – рекао нам је Митхад Мехмедовић, сарадник тужитељице Сање Јукић, која води овај предмет.

Кућа гдје су убијени Драганићи
Кућа гдје су убијени Драганићи

ПОКОЈНИК ЗА СВЕ КРИВ

Познати босанскохерцеговачки адвокат Душко Томић преузео је заступање породице Драганић.

– Све злочине над Србима приписали су покојном Мацићу, што, наравно, није истина и што ми је у више наврата лично негирао. После његове смрти, настао је тајац. Да подсетим, у Коњицу је било истурено одељење Окружног суда и Тужилаштва из Мостара. Знатан број тих судија данас су у Суду и Тужилаштву БиХ. Закључке због чега нема процесуираних злочина над коњичким Србима изведите сами – рекао нам је Томић.

ЛАЗАР И МИЛАН Лазар и Милан, синови Недељка и Милице, више пута су били у посети Суду и Тужилаштву БиХ. Пошто су у време злочина имали 12 односно 10 година, нико им није никада узео званичну изјаву у вези са убиством.
– Од тужилаца са којима сам разговарао, сазнао сам, истина незванично, да је осумњичени из Брђана, дајући изјаву сваки пут износио другачије аргументе о свом алибију. Све то, нажалост, није било довољно да Тужилаштво озбиљније крене у прикупљање података о убицама, јер сам убеђен да су њихова имена позната нашим некадашњим комшијама у Брђанима и Подорашцу – рекао нам је Лазар.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top