fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brčko: Od 153 članice samo jedna ostvarila status žrtve ratne torture

U Republici Srpskoj do sada je 206 žena ostvarilo status žrtve ratne torture, ali je evidentno da postoji problem u distriktu Brčko gdje je, od 153 registrovane članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, samo jedna ostvarila taj status, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Sastanak-Banjaluka - Foto: SRNA
Sastanak-BanjalukaFoto: SRNA

Nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicama Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Milunović je rekao novinarima da će razgovarati sa predstavnicima distrikta Brčko o pronalaženju rješenja koje će omogućiti svima koji su stradali da ostvare svoja prava i odgovarajući status.

On je istakao da je Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske i njegovo rukovodstvo dalo nemjerljiv doprinos donošenju Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, kako bi se svijetu pokazalo da su i Srbi na ovim prostorima bili pogođeni strašnim stradanjima u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

On je podsjetio da resorno ministarstvo ima dugogodišnju saradnju sa ovim udruženjem putem koje je realizovano nekoliko projekata, a jedan od najvećih je rad na donošenju Zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

– Stupanjem na snagu ovog zakona 2016. godine imali smo određene probleme u njegovoj implementaciji u pojedinim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Ministarstvo je zato organizovalo dva seminara i edukacije za zaposlene u opštinskim i gradskim organima uprave iz oblasti boračko-invalidske zaštite i to je dalo određene rezultate. U Republici Srpskoj trenutno postoje pojedinačni slučajevi u nekoliko opština koje treba riješiti – rekao je Milunović.

On je dodao da resorno ministarstvo svake godine finansijski podržava rad i projektne aktivnosti Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske koje je dobilo status udruženja od javnog interesa za Srpsku.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je novinarima da je od 153 članice udruženja u Regionalnom odboru u distriktu Brčko samo jedna žena ostvarila status i prava koja joj pripadaju.

– Ministar Milunović je obećao da će razgovarati sa nadležnima u distriktu Brčko i tražiti način da srpske žrtve koje pripadaju našem udruženju ostvare svoja prava putem zakonske regulative u Brčkom – navela je Rajilićeva.

Ona je istakla da je zadovoljna primjenom Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u ostalim odborima Udruženja u Republici Srpskoj, ističući da je više od 95 odsto članica Udruženja ostvarilo status i prava.

– Ostalo je da se riješi još nekoliko zahtjeva koji se odnose na djecu koja su zajedno sa majkama bila u logorima i to posebno na području Posavine, Šamca i Bijeljine – pojasnila je Rajilićeva.

Komentarišući činjenicu da je Savjet ministara, na zahtjev SDA, ponovo sa dnevnog reda skinuo Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, ona je rekla da ne postoji način da Srbi toj političkoj stranci ugode.

– Ništa novo nam nisu rekli iz SDA. Svaki dan Srbi mogu očekivati novi napad. Šta god da Srbi predlože i što bi bilo od koristi za opstanak BiH i Republike Srpske, SDA će raditi kontra, jer na svaki način traže da se sve srpsko odbije – valjalo to ili ne. SDA na sve načine traži da se riješi Srba, ali mi to nećemo dozvoliti – poručila je Rajilićeva.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: