Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

BRATSKA POMOĆ I PODRŠKA SVETIM PREBILOVCIMA

Datum objave: četvrtak, 30 jula, 2015
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+
Surmanacka_jama_002.jpg
Nad Šurmanačkom jamom

U prebilovačkom Domu kulture, 7. avgusta uveče, zajedno ćemo otvoriti izložbu o Prebilovcima koja će tu biti izložena kao stalna postavka.

Udruženje građana Jadovno 1941. iz Banje Luke, pomoglo je obnovu Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima sa 600.00 konvertibilnih maraka, što je samo dio neprestane podrške i pomoći ovog bratskog Udruženja Prebilovcima i Srpskom nacionalnom društvu Prebilovci.

Udruženje Jadovno nam je darovalo vrijednu izložbu dokumenata i fotografija „Prebilovci“ i prenijelo prava organizatora ove izložbe na SND Prebilovci i na potpisnika ovih redova.

Ukrasili su obnovljeni Dom kulture u Prebilovcima srpskim nacionalnim znamenjima: crkvenom, narodnom i državnom zastavom . Ako Bog da, u ovom Domu, ćemo zajedno 7. avgusta uveče, uoči proslavljenja Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika i svještanja Hrama Vaskrsenja, zajedno otvoriti pomenutu izložbu koja će tu biti izložena kao stalna postavka.

Tu je i projekat „Prebilovačka kuća“, za koji je UG Jadovno pribavilo jednu spaljenu kuću sa dvorištem u selu, koja treba da se obnovi kao vitalni pokretački objekat svakovrsne obnove sela.

Ovo je sve samo dio stalne bratske pažnje i podrške, koja nam je pomogla da prebrodimo mnoga iskušenja kako bi mogli damo naš doprinos obnovi Hrama i očuvanju uspomene na nevine žrtve našeg naroda.

Prebilovci kao živo selo, dva puta ubijano i vaskrsavalo, tako sada zauzima mjesto koje mu pripada kao jednoj od srpskih nacionalnih vrijednosti prvog reda, da bi kao takva zračila u budućem vremenu.

Hvala našoj braći Dušanu J. Bastašiću i Miloradu Miloševiću, drugim Jadovničanima i cijelom Udruženju Jadovno 1941, na ljubavi, pažnji, zajedničkoj borbi za istinu o srpskom stradanju, podršci i pomoći koja se vidi po plodovima koje je dala.

Milenko Jahura

Predsjednik UO SND Prebilovci
U Beogradu, na Ognjenu Mariju 2015.

 

Vezane vijesti:

VIDEO – Izložba “Prebilovci” – Beograd 21. maj 2015.

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena istina o hercegovačkom stradanju

Prebilovci – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top