Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

BRATSKA POMOĆ I PODRŠKA SVETIM PREBILOVCIMA

Datum objave: četvrtak, 30 jula, 2015
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+
Surmanacka_jama_002.jpg
Nad Šurmanačkom jamom

U prebilovačkom Domu kulture, 7. avgusta uveče, zajedno ćemo otvoriti izložbu o Prebilovcima koja će tu biti izložena kao stalna postavka.

Udruženje građana Jadovno 1941. iz Banje Luke, pomoglo je obnovu Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima sa 600.00 konvertibilnih maraka, što je samo dio neprestane podrške i pomoći ovog bratskog Udruženja Prebilovcima i Srpskom nacionalnom društvu Prebilovci.

Udruženje Jadovno nam je darovalo vrijednu izložbu dokumenata i fotografija „Prebilovci“ i prenijelo prava organizatora ove izložbe na SND Prebilovci i na potpisnika ovih redova.

Ukrasili su obnovljeni Dom kulture u Prebilovcima srpskim nacionalnim znamenjima: crkvenom, narodnom i državnom zastavom . Ako Bog da, u ovom Domu, ćemo zajedno 7. avgusta uveče, uoči proslavljenja Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika i svještanja Hrama Vaskrsenja, zajedno otvoriti pomenutu izložbu koja će tu biti izložena kao stalna postavka.

Tu je i projekat „Prebilovačka kuća“, za koji je UG Jadovno pribavilo jednu spaljenu kuću sa dvorištem u selu, koja treba da se obnovi kao vitalni pokretački objekat svakovrsne obnove sela.

Ovo je sve samo dio stalne bratske pažnje i podrške, koja nam je pomogla da prebrodimo mnoga iskušenja kako bi mogli damo naš doprinos obnovi Hrama i očuvanju uspomene na nevine žrtve našeg naroda.

Prebilovci kao živo selo, dva puta ubijano i vaskrsavalo, tako sada zauzima mjesto koje mu pripada kao jednoj od srpskih nacionalnih vrijednosti prvog reda, da bi kao takva zračila u budućem vremenu.

Hvala našoj braći Dušanu J. Bastašiću i Miloradu Miloševiću, drugim Jadovničanima i cijelom Udruženju Jadovno 1941, na ljubavi, pažnji, zajedničkoj borbi za istinu o srpskom stradanju, podršci i pomoći koja se vidi po plodovima koje je dala.

Milenko Jahura

Predsjednik UO SND Prebilovci
U Beogradu, na Ognjenu Mariju 2015.

 

Vezane vijesti:

VIDEO – Izložba “Prebilovci” – Beograd 21. maj 2015.

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena istina o hercegovačkom stradanju

Prebilovci – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top