fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бранко Лукић за “Новости”: Преко Младића суде целоj Српској

Уочи изрицања пресуде бившем команданту ВРС у Хагу, Бранко Лукић, шеф адвокатског тима генерала, изричит. У злочиначком подухвату, према Тужилаштву, учествовао цео народ. Доказали смо да ниједан масакр цивила нису починили Срби

Зграда Трибунала у Хагу AP Photo
Зграда Трибунала у Хагу AP Photo

Све четири главне тачке оптужнице против Ратка Младића: геноцид по општинама БиХ, Сребреницу, опсаду Сарајева и притварање војника Унпрофора 1995, одбрана је оборила. Оптужница против генерала писана је на основу медијске пропаганде, а не чињеница, и то смо показали на процесу. Ипак, против параграфа 12 у оптужници којим се дефинише заједнички злочиначки подухват Младића са Милошевићем, Шешељем, Караџићем… у прављењу некакве Велике Србије, у којем су учествовали војска, полиција, паравојне формације и цивилне власти – одбране нема. Тужилаштво је преко Младића окривило све грађане Републике Српске који су 1992. имали више од 16 година и евентуална пресуда њему биће пресуда целом народу.

Овако, за „Новости“, говори адвокат Бранко Лукић, шеф адвокатског тима бившег командата ВРС Ратка Младића, сумирајући судски поступак у Хагу, који ће епилог добити у среду, 22. новембра, за када је заказано изрицање пресуде.

– Сматрам да смо јасно доказали да никаве намере за терорисање Сарајева и цивила у њему није било од стране ВРС. Из Сарајева је од првог дана пуцао Први корпус Армије БиХ од 30.000 војника, а за то време, јединице ВРС имале су највише 17.000 људи. Дакле, водио се рат, као недавно у Мосулу или Алепу – каже Лукић, додајући да је на суђењу Караџићу, а нарочито Младићу, доказано да ниједан масакар цивила, попут оног у Улици Васе Мискина и Маркала, није дело српске стране.

Лукић тврди да је Тужилаштво прво одустало од случаја у Улици Васе Мискине, где су цивили гинули у реду за хлеб, пошто је установљено да би због високих зграда око мале улице пројектил морао да долети са раздаљине од 300 метара. Будући да су први српски положаји били удаљени на километар и по, прича о том злочину је утихнула у Трибуналу, а нико није даље истраживао ко је побио те људе. Југославија је због тог злочина добила санкције УН.

Бранко Лукић
Бранко Лукић

Наш саговорник напомиње да је тежишна тачка оптужбе против генерала био наводни геноцид у Сребреници. Он подсећа да су претходно готово сви српски официри осуђени за Сребреницу на основу доказа из „пресретнутих разговора“ са радио везе.

Међутим, на суђењу Младићу испоставило се да са две локације, на Коњуху и код Тузле, одакле су Бошњаци наводно слушали те разговоре, њихови уређаји нису могли да уђу у српски радио талас.

– Тужилаштво је на почетку рекло да располаже свим важним записима пресретнутих разговора српских официра око Сребренице, а када смо им тражили да презентују те записе, испало је да на тракама немају ништа. Наводно, уништили су их – истиче Лукић.

Наш саговорник посебно истиче чињеницу да је одбрана Судском већу доставила 54 оверене изјаве муслиманских војника дате бошњачким истражним органима, односно истражитељима Хашког трибунала, у којима сведоче о више хиљада погинулих сабораца из редова 28. дивизије у борбама са снагама ВРС током повлачења ка Тузли. Он подсећа да су на досадашњим суђењима судска већа игнорисала ове војно легитимне губитке дивизије из Сребренице. Према изјавама бораца Армије БиХ могло се закључити да је у борбама са ВРС погинуло између 5.500 и 6.000 њихових војника, а Судска већа су ове бројке поистовећивала са бројем стрељаних у Сребреници, и тако је добијана цифра од 7.000 до 8.000 убијених Бошњака.

Тачка оптужнице која криви генерала Младића за геноцид по општинама, како каже Лукић, од самог почетка била је на стакленим ногама. Он наводи да је у досадашњим суђењима утврђено да генерал који се налазио у Хан Пијеску није могао да контролише, нити да утиче на догађаје у западном делу РС, где су се на почетку рата формирале СОС јединице у српским општинама које су се сукобљавале са такође наоружаним комшијама.

– Према Тужилаштву, Младић је крив јер је дозволио да војници ВРС кући на одсуство носе и своје наоружање – објашњава адвокат. – Па шта је могао друго да нареди командант када су у то време аутобуси који су возили путевима по РС били нападани у муслиманским заседама – пита Лукић додајући да су многим Младићевим борцима куће биле на самој линији фронта.

Фото Танјуг/АП
Ратко Младић Фото Танјуг/АП

ПОМОЋ СТУДЕНАТА ПРАВА

– У Случају Младића ми смо имали тим одбране од три адвоката, а Тужилаштво 63. Њих 28 наступало је у судници. Сва документација из предмета налазила се код тужилаца, јер је заробљена од стране Сфора или НАТО, а нама је постајала доступна тек када су они изнели тужбу – прича Лукић и додаје да је генералов предмет био смештен у око 3,5 милиона докумената, без наслова, само са шифром од осам бројева.

Како истиче, да није било 64 студената Правног факултета из Новог Сада које је организовао професор Стефан Самарџић и који су у документацију унели 50.000 фајлова по имену, адвокати не би стигли много да ураде.

УЧЕШЋЕ БРИТАНСКОГ САС

У делу суђења везаном за узимање припадника Унпрофора као талаца током 1995. сведочио је заменик команданта тих снага, британски генерал Руперт Смит.

– Он је потврдио да су тада под његовом личном командом били припадници британског САС који су наводили НАТО авионе на циљеве ВРС – каже Лукић. – И војни вештак Тужилаштва генерал Данант потврдио је да је у НАТО акцији против Срба 1995. постојала пуна координације између авиона Алијансе и војске босанских муслимана и Хрвата. То доказује да се ВРС само легитимно бранила.

Дарко Младић
Дарко Младић

МАЈКА И ЈА ЗНАМО ДА РАТКО НИЈЕ КРИВ
– Пред изрицање пресуде Хашког трибунала мом оцу, генералу Ратку Младићу, ја сам миран. Знам да није крив, а то знају сви његови саборци. Уосталом, доказано је и у судници. Одбрана је раскринкала десетине лажних сведока Тужилаштва и мислим да Судско веће добро зна шта је истина. О пресуди Суда могу да се изјасним тек пошто буде изречена – овако говори син команданта ВРС Дарко Младић.

Он додаје да ће у Судници број 1 Хашког суда 22. новембра уз њега седети и мајка Босиљка. Ни она не сумња у Ратково часно држање током ратова које је водио. Вели, када су Босу пред Судским већем Трибунала упитали како је тако сигурна да њен мож није одоворан за оно што му се приписује, као из топа им је одговорила:

– Једанпут сам упитала Ратка за ту Сребреницу. Одговорио ми је: „Зар ти, Босо, сумњаш у мене?“ Када то каже Ратко, то је довољно – закључила је она.

Аутор: Драган Вујичић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Одбрана Ратка Младића: Лекар Хашког трибунала да одговара за непоштовање суда

Хаг покушава да манипулише Младићевим здрављем: Др Фалке подмеће радиолога

Драгутиновић: Хаг крије право стање Младићевог здравља

Хаг крио мождане ударе генерала Ратка Младића | Јадовно 1941.

Кубуровић: Лекари мисле да Младић нема адекватан …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: