Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BRANKO: ISTINOM PROTIV NARATIVA O GENOCIDU U SREBRENICI

Foto: Sputnjik
Foto: Sputnjik

Bivši zamjenik šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH general-major Karlos Branko izjavio je da ga je savjest natjerala da napiše knjigu u kojoj je obrazložio da u Srebrenici nije počinjen genocid, a da je akcija „Oluja“ bila etničko čišćenje Srba sa prostora Hrvatske.

Ovaj portugalski general, autor knjige „Rat na Balkanu – džihadizam, geopolitika i dezinformacija“, istakao je da je odlučio da se istinom bori protiv narativa o genocidu u Srebrenici.

„Ono čemu sam bio svjedok na terenu u mnogo slučajeva bilo je veoma različito od priča u medijima. Bilo mi je vrlo jasno da postoji zvaničan narativ, koji se ne podudara sa realnošću“, rekao je Branko za beogradsku „Politiku“.

On je istakao da u Srebrenici Srbi, kao i druge etničke grupe, jesu počinili ozbiljne ratne zločine, ali ne genocid, dok je, s druge strane, u Krajini cilj hrvatskih vlasti bio da se protjera cijela zajednica iz regije bez obzira kojim sredstvima.

„Oni koji nisu uspjeli da pobjegnu bili su brutalno ubijeni bez obzira na godine i pol“, rekao je Branko.

On je naglasio da to potvrđuju činjenice kada se uporedi etnički balans u ove dvije regije prije i poslije rata, pri čemu je u Hrvatskoj srpska populacija maltene nestala, a Hrvatska nije multinacionalna država kakva je bila prije raspada Jugoslavije.

„Nisam ni prosrbin niti antislamista. Samo pokušavam da budem što je moguće neutralniji, oslanjajući se na fakte, a ne na prigodno iskonstruisane činjenice“, rekao je Branko.

Kao jedno od tri najupečatljivija iskustva na Balkanu, Branko navodi „bombardovanje“ pijace Markale u Sarajevu 1995. godine i amaterski i neprofesionalan način na koji je odmah identifikovan krivac, a bez dovoljno pouzdanih informacija za konzistentan zaključak.

Branko navodi da su mu u sjećanju ostale urezane i posljedice „Oluje“ 1995. godine, sa „crnokošuljašima“ koji su učestvovali u masakru bespomoćnih Srba koji nisu uspjeli da pobjegnu i to pred ravnodušnom međunarodnom zajednicom, kao i Srebrenica, ali i svi događaji koji su uslijedili.

Generala Branka nedavno je u Andrićgradu ugostio režiser Emir Kusturica, a, kako ističe, srećan je što kao konsultant učestvuje u međunarodnoj ekspertskoj grupi za razvijanje ideje o filmu o Jasenovcu.

Knjiga generala Karlosa Branka trebalo bi uskoro da bude objavljena na srpskom jeziku u izdanju „Knjiga komerca“, a, kako navodi „Politika“, činjenica da je nakon službe u BiH obavljao niz visokih dužnosti u misijama UN /Izrael, Liban, Sirija, iračko-kuvajtska granica/, ali i NATO-a /Avganistan, Brisel/ njegovim tvrdnjama daje posebnu težinu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: