Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Branite „Politiku”

Akademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković

Kada je 1944. „Politika” ponovo počela da izlazi, u jednom od prvih brojeva na prvoj strani, objavila je spisak 104 streljana Beograđanina. Među streljanima bili su glavni urednik i suvlasnik Jovan Tanović i najugledniji reporter i predsednik Pen kluba Grigorije Božović.

Jedan sa tog spiska je tek u „Politici” pročitao da je streljan, pa su ga sudije i presuditelji naknadno pronašli i dotukli.

Iako se nikada nije do kraja predala i zaboravila da je novina, „Politika” se tek poslednje dve decenije setila zašto je osnovana i šta je objavila u svom prvom uvodniku pre 112 godina.

To je bilo najuočljivije u vreme urednikovanja Ljiljane Smajlović koja je objavljivala kritičke tekstove nezavisnih intelektualaca, da su se na jednoumlje naviknuti i od slobode odviknuti čitaoci svaki put pitali – da li će takve tekstove čitati i sledećeg dana.

Za razliku od drugih nezavisnih glasila, „Politika” nije bila glasilo sekti i istomišljenika.

Neslaganje s menadžmentom i nemoć da sazna ko je vlasnik „Politike”, Ljiljana Smajlović je navela kao razlog za svoju ostavku. Skupština Politike se odavno ne sastaje, a nepoznati vlasnik se ne oglašava, pa ne znamo ko bi tu ostavku trebalo da prihvati.

Bojim se, da po običaju, niko ne zna ono što svi znaju. I to je ono što najviše zabrinjava.

Branite „Politiku” od nevidljivih prstiju i bezimenog mraka.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Bećković: Srbija gata, a drugi odlučuju | Jadovno 1941.

Bećković: U narodu još živi kult pjesnika i poezije | Jadovno …

EKSKLUZIVNO Matija Bećković: „Gospode, pomiluj“ (video …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Staro pravilo je ako neznaš ko stoi iza određene situacije prati tokove novca dakle ako neko ometa istragu i svedočanstva o zlodelima titoista taj neko je sakriveni titoista !Neverovatno je koliko se zločina desilo neposredno posle rata a i potpm u prikrivenom obliku a nikako da se sve to pravno obradi i prezentuje javnosti da se zna ko i zašto je neko ubijen !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: