fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bošnjake zovu da bojkotuju vojsku

Sulejman Ugljanin i njegova Stranka demokratske akcije nastavljaju antidržavnu kampanju. Vulin: Ne delimo vojnike na Bošnjake i Srbe, SDA se nada zlu

Stranka demokratske akcije Sandžaka pozvala je Bošnjake da se ne odazivaju na vojne vežbe i služenje u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

 Najnoviji u nizu političkih skandala bivšeg ministra Sulejmana Ugljanina i njegove partije objavio je u četvrtak generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj. On je rekao i da Bošnjaci u srpskoj vojsci vide „preteću oružanu silu koja još od raspada Jugoslavije pokazuje neprijateljski odnos prema njima“.

– Objektivan strah Bošnjaka leži u činjenici da mnogobrojni zločini počinjeni nad Bošnjacima od strane upravo tih oružanih snaga nisu rasvetljeni i odgovorni do danas nisu kažnjeni – naveo je Škrijelj na konferenciji za štampu. – Od Ministarstva odbrane i srpske vojske zahtevamo da Bošnjake Sandžaka izuzmu iz pozivanja u rezervni sastav i na vojne vežbe. Bošnjaci se neće odazivati na takve pozive.

Škrijelj je naglasio da srpsko pravosuđe „ne sme da kažnjava Bošnjake ako se ovakvim pozivima ne odazovu, jer do danas nisu procesuirali niti kaznili nijednog zločinca koji je pravio karijeru u državnoj službi ubijajući i hapseći Bošnjake i vršeći torturu nad njima“.

Pozivom koji se direktno odnosi na zakonsku vojnu obavezu građana Škrijelj je u četvrtak nastavio niz antidržavnih istupa svoje partije. U napadima na poredak poslednjih meseci posebno se isticao lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji za Srbiju nije štedeo reči uvreda i pretnji.

Pod velom brige za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine, Ugljanin je Srbiju nazivao „najvećim zlom kojim upravljaju banditi“, optužujući je za ratne zločine i nasilje koje sprovodi nad Bošnjacima. Svoje optužbe pokušao je da zaogrne i evropskim barjakom, pozivajući EU da posreduje u rešavanju navodnog teškog statusa ove nacionalne manjine u Srbiji.

Uprkos zapaljivim izjavama i pozivima na pobunu i rušenje ustavnog poretka, Ugljanin i njegovi partijski saborci nikada nisu pozvani na odgovornost. Iza huškačke retorike krije se i navodna platforma sandžačke SDA – ustavno rešavanje pitanja Sandžaka kao autonomne pokrajine odnosno evropske regije i status Bošnjaka kao konstitutivnog i državotvornog naroda.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, reagujući na poslednji skandalozni istup SDA Sandžaka, naglašava da Vojska Srbije nije okupator, već čuvar mira svih građana Srbije.

– Mi ne delimo naše pripadnike na Bošnjake i Srbe, a SDA to uporno čini nadajući se zlu. Vojska Srbije svojom snagom i ugledom u narodu garant je da SDA u tome neće uspeti – naglašava Vulin.

Ministar odbrane podseća i da danas postoji vojno pravosuđe za ovakav napad na vojsku neko bi morao da odgovara.

– Ne znam kada će pravosudni organi reagovati na ponovljene napade SDA i Ugljanina na državu Srbiju i njene institucije, ali znam da je Vojska Srbije ista prema svima. Vojska Srbije će nastaviti da ispunjava sve svoje zadatke na čitavoj teritoriji naše zemlje kao i do sada – kaže Vulin.

UGLjANINOVI SKANDALI

* Srpska država za Bošnjake predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije.

* Kad sam bio ministar, upoznao sam najveće zlo koje se zove država Srbija. Njome vladaju banditi.

* Do 1. juna Bošnjaci neće uvažavati pozive za sud, niti zaustavljanje policije, koje ćemo smatrati velikosrpskim terorom nad nama.

* Srbija i Crna Gora svojim tolerantnim odnosom prema zločinima nad Bošnjacima poslale su poruku da oni koji budu gazili i ubijali Bošnjake neće biti kažnjeni, već nagrađeni.

* Svako pozivanje i postupanje državnih organa prema Bošnjacima smatraćemo nasiljem.

* U proteklih 28 godina državni organi učinili su sve da proteraju Bošnjake sa ovih prostora i da im obesmisle život.

VEŽBE NEMAJU VEZE SA NACIJOM

Služenje u rezervnom sastavu sastavni je deo vojne obaveze građana Srbije. Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kapetan fregate Jovan Krivokapić ističe da vojne vežbe rezervnog sastava nemaju veze sa nacionalnom pripadnošću, bilo kojom drugom opredeljenošću, niti politikom.

– Vežbe ne bi trebalo koristiti za privlačenje medijske pažnje. One imaju isključivo veze sa zakonima Republike Srbije i pravima i obavezama njenih građana – rekao je Krivokapić za agenciju Anadolija.

Autor: R. Dr.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

NACISTA I ZLOČINAC IMA SVOJU SPOMEN TABLU U SRBIJI!

Pooštrena retorika uoči stogodišnjice Sjeničke …

Put od zelenih uniformi do oružja nije ni dug ni dalek …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: