Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

BOŠKO KOZARSKI: Da li je vredela žrtva heroja sa Košara?

Datum objave: utorak, 26 februara, 2019
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+
U službi nepomjanikovoj, novovekovne sile nameću drame, porobljavaju slabije, režiraju tužne krajeve pojedinaca i čitavih naroda najčešće zarad zaposedanja i eksplatacije prirodnih bogatstava.
(Košare) Foto: Mihailo Medenica
(Košare) Foto: Mihailo Medenica
Sa druge strane, čestiti rod ljudski kroz pojedince-heroje menja već izrežirane istorijske događaje. Tako je bilo i na Košarama 1999. godine, u bici o kojoj tek poslednjih nekoliko godina pomalo govorimo, stidljivo se ponoseći herojima koji su ostali tamo poput večnih stražara.
Seni preko stotinu div junaka čiji su rano prekinuti životi ugrađeni u temelje slobode današnje Srbije čekale su na dostojan i dostojanstven beleg veličine njihove žrtve. Pokrenuta inicijativa izrade spomenika je veoma brzo dala rezultate, estetski diskutabilne, ali rezultate koji su budili nadu u ozdravljenje kolektivne svesti i odavanja dela duga prema herojima sa Košara. Izvajan je i izliven spomenik. Probuđenu nadu dodatno je podgrejalo i obećanje s vrha – dodela spomenica svim učesnicima borbi na karauli Košare. Eto povraćenog dostojanstva! Eto srpskog ponosa! Ali, avaj…
Do danas bez ispunjenja, ovo obećanje i dalje lebdi kao opomena i pokazatelj da još uvek nismo ustali iz nokauta, da bauljamo i da smo možda izgubili meč protiv poniženja. Voleo bih da ovi redovi budu opomena, da onoga ko je za ovo pitanje nadležan trgne iz magnovenja i usmere u zaustavljanje dalje degradacije veterana, kao i porodica palih heroja.
Zašto sam mišljenja da idemo u lošem pravcu? Pre koji dan je pomenuti spomenik „Herojima sa Košara“ (p)ostavljen na Terazijskom platou, neuglednoj lokaciji, bez postamenta, bez prateće informativne table, poput kakvog zamrzivača-sandučara, koji je odslužio svoje, pa čeka skupljače sekundarnih sirovina. Apelujem, molim, preklinjem, da se skloni odatle i vrati u kakav magacin dok se ne obezbedi adekvatna lokacija i postament, dok ne dobije mesto kakvo zaslužuje, kako bi poslužilo spomeničkoj svrsi, kao simbol neprolaznog herojstva i mesto pomena i odavanja najviših počasti.
Eto i prilike da se to uradi na dvadesetogodišnjicu bitke za Košare, kao pokazatelj da smo država koja ne zaboravlja svoje najbolje sinove. „Sve izbledi: i oduševljenje, i ljubav, i dužnost, i sažaljenje, i ne možeš ga više poznati, kao ni Topuzova vranca koji je nekad dobivao svaku trku, a sad okreće suhaču.“ Ja se nadam da ćemo pokazati da mrtve ne zaboravljamo, a da živi nisu islužena grla upregnuta u suhaču. Neka je večna slava i hvala herojima sa Košara!
 Autor: BOŠKO KOZARSKI
Izvor: ISKRA
POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top