Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BORS: Potreban program pomoći oboljelim od PTSP-a

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić smatra da bi Srpska trebalo da donese program pomoći borcima Vojske Republike Srpske oboljelim od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i da kao država stane iza tog programa.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Foto: SRNA
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Foto: SRNA

“Potrebno je da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, BORS i druge organizacije koje se bave ovom problematikom sagledaju veličinu ovog problema, te da donesu odgovarajući program iza kojeg će stati država”, izjavio je Savčić.

Savčić je podsjetio da je ranije bila ideja u BORS-u da se saborcima oboljelim od PTSP-a pomogne osnivanjem klubova veterana u Srpskoj, ali je to praktično ostalo “mrtvo slovo na papiru”, jer su za to potrebni stručni kadar i novac.

“Problem PTSP-a je nemoguće riješiti u Srpskoj bez dobrog programa, stabilnog finansiranja, te prave i tačne evidencije oboljelih”, ukazao je Savčić.

On je rekao da BORS nema pouzdanih podataka o trenutnom stanju oboljelih saboraca od posljedica rata.

“BORS raspolaže podacima koji su zasnovani na bazi nekakvog magistarskog rada koji dokazuje da je u periodu od 1997. do 2011. godine u Srpskoj izvršeno oko 2.500 samoubistava koji se dovode u direktnu vezu sa posljedicama rata”, rekao je Savčić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Ratna priča Jovanke i Ante – Jadovno 1941.

Traume se lako zarade, a teško potroše – Jadovno 1941.

PORAŽAVAJUĆE NEPROCESUIRANjE ZLOČINA – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: