Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Borislav Komad: Križom protiv krsta

Datum objave: ponedeljak, 14 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Svojom izjavom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, namerno ili ne, nasrnuo je katoličkim križom na pravoslavni krst

Borislav Komad
Borislav Komad

Uvek pritajene ocene Vatikana i njihovih predstavnika o raznoraznim događajima širom planete valja tumačiti između redova, a ne u preciznim redovima.

Ponekad, međutim, što se zaista retko dešava, otvore karte do kraja.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar jasno i glasno poručuje kako ne “vidi ništa čudno” što je vladiku Nikolaja Velimirovića uporedio s kardinalom Alojzijem Stepincem!

On je, dakle, u istu ravan postavio pravoslavnog vladiku, zatočenika nacističkog logora Dahau, s ratnim zločincem, poslušnikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića, sluge Adolfa Hitlera, koji je milione ljudi, žena i dece zatočio i pobio u nacističkim logorima smrti.

Svojom izjavom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, namerno ili ne, nasrnuo je katoličkim križom na pravoslavni krst.

Ali i od toga ima gore. “Pitamo se zbog čega vernici Katoličke crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije” – poentirao je beogradski nadbiskup.

Tu je, mora se priznati, u pravu. Epicentri zastrašujućih zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata bili su u nakaznoj ustaško-fašističkoj “njihovoj lijepoj” kad je umoreno bezmalo milion Srba, Roma i Jevreja, ali to, prema beogradskom nadbiskupu, ne bi trebalo da uznemirava Srbiju, jer ona, zaboga, nije bila u epicentru zbivanja, pa zato – poruka je ovog puta u redovima a ne između redova – nema razloga da se meša u ono što se nije dešavalo na njenoj teritoriji, iako je srpski narod u NDH platio najvišu cenu.

Toliko o njemu i njegovim stavovima, koji su više nego antihrišćanski.

Srpska pravoslavna crkva resko se oglasila na neprimereno upoređivanje srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, žrtve nacizma, s pronacističkim zločincem Alojzijem Stepincem, održavši mu pravoslavni čas etike.

Shvatajući, valjda, kako je napravio “grešku u koracima”, Hočevar je, brže-bolje, “velikodušno” ponudio dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Došlo do pravog dijaloga ili ne, iako posle svega nije neophodan, Stanislav Hočevar bi kao hrišćanin morao da shvati kako “onaj gore” – ako u njega zaista veruje – dobro zna šta su u vihornim vremenima počinili i učinili oni ispod križa, a šta oni ispod krsta.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Kardinal Puljić razgnevio Republiku Srpsku

Puljić: Hrvatska da ispravi grešku potpisivanja Dejtona

Raković: Izjava kardinala Puljića na tragu nacionalne …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top