Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Borislav Komad: Križom protiv krsta

Datum objave: ponedeljak, 14 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Svojom izjavom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, namerno ili ne, nasrnuo je katoličkim križom na pravoslavni krst

Borislav Komad
Borislav Komad

Uvek pritajene ocene Vatikana i njihovih predstavnika o raznoraznim događajima širom planete valja tumačiti između redova, a ne u preciznim redovima.

Ponekad, međutim, što se zaista retko dešava, otvore karte do kraja.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar jasno i glasno poručuje kako ne “vidi ništa čudno” što je vladiku Nikolaja Velimirovića uporedio s kardinalom Alojzijem Stepincem!

On je, dakle, u istu ravan postavio pravoslavnog vladiku, zatočenika nacističkog logora Dahau, s ratnim zločincem, poslušnikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića, sluge Adolfa Hitlera, koji je milione ljudi, žena i dece zatočio i pobio u nacističkim logorima smrti.

Svojom izjavom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, namerno ili ne, nasrnuo je katoličkim križom na pravoslavni krst.

Ali i od toga ima gore. “Pitamo se zbog čega vernici Katoličke crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije” – poentirao je beogradski nadbiskup.

Tu je, mora se priznati, u pravu. Epicentri zastrašujućih zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata bili su u nakaznoj ustaško-fašističkoj “njihovoj lijepoj” kad je umoreno bezmalo milion Srba, Roma i Jevreja, ali to, prema beogradskom nadbiskupu, ne bi trebalo da uznemirava Srbiju, jer ona, zaboga, nije bila u epicentru zbivanja, pa zato – poruka je ovog puta u redovima a ne između redova – nema razloga da se meša u ono što se nije dešavalo na njenoj teritoriji, iako je srpski narod u NDH platio najvišu cenu.

Toliko o njemu i njegovim stavovima, koji su više nego antihrišćanski.

Srpska pravoslavna crkva resko se oglasila na neprimereno upoređivanje srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, žrtve nacizma, s pronacističkim zločincem Alojzijem Stepincem, održavši mu pravoslavni čas etike.

Shvatajući, valjda, kako je napravio “grešku u koracima”, Hočevar je, brže-bolje, “velikodušno” ponudio dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Došlo do pravog dijaloga ili ne, iako posle svega nije neophodan, Stanislav Hočevar bi kao hrišćanin morao da shvati kako “onaj gore” – ako u njega zaista veruje – dobro zna šta su u vihornim vremenima počinili i učinili oni ispod križa, a šta oni ispod krsta.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Kardinal Puljić razgnevio Republiku Srpsku

Puljić: Hrvatska da ispravi grešku potpisivanja Dejtona

Raković: Izjava kardinala Puljića na tragu nacionalne …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top