Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kardinal Puljić razgnevio Republiku Srpsku

Datum objave: ponedeljak, 14 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Zvaničnik Katoličke crkve u BiH ocenio da je Hrvatska pogrešila sa potpisivanjem Dejtona i da „ grešku sada treba ispraviti“

Vinko Puljić
Vinko Puljić

Odnašeg dopisnika
Sarajevo-Nedavna izjava kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića da je  „Hrvatska pogrešila potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i da tu grešku sada treba ispraviti, te  da eventualna ustavna preraspodela BiH mora da zahvati i Republiku Srpsku”  izazvala je veliku medijsku pažnju, ali i vrlo oprečne komentare, kako u političkim, tako i u verskim krugovima.Istovremeno iz Banjaluke poručeno je da „ bilo kakva promena granica RS ne dolazi u obzir”.

Za razliku od pojedinih političara i analitičara koji principijelno dele mišljenje da se „ Puljić ne bi trebao petljati u politiku”,  neki verski službenici, poput fra Draga Bojića koji, ikao priznaje da „crkva nema pravo da se upliće u ono što je sekularno”, razmišljaju sasvim drugačije.

Bojić smatra da je „posve  legitimno da kardinal, ili bilo koji drugi verski službenik ima pravo izreći javno svoje mišljenje i kao građanin i kao predstavnik određene verske zajednice”. On čak misli  da je kardinalova   poruka i nači  na koji ju je uputio sasim uredu, jer „ako bi već došlo do reorganizacije BiH, što je iz ove perspektive teško očekivati, zašto bi onda pitanje Republike Srpske ostalo netaknuto”.

Ovakva i slična razmišljanja koja „diraju” u granice Republike Srpske za zvaničnu Banjaluku su apsolutno neprihvatljiva, pogotovo kad dolaze od verskih lidera koji „treba da se bave verom, a ne politikom”, što je, komentarišući  izjavu kardinala koja je indirektno vezana za formiranje trećeg entiteta, još jednom  potvrdio i predsednik RS Milorad Dodik.

„Prekompozicija BiH koja zadire u političke i terirotirajne kapacitete RS ne dolati u obzir. Mislim da se Puljić malo zaneo i da to pitanje treba da ostavi ljudima i institucijama koji to treba da rade”, kazao je Dodik.

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je da Puljićevo viđenje „eventualne ustavne preraspodele BiH” predstavlja nacionalnu politiku Hrvata i da će papa Franjo morati ozbiljno da se pozabavi nacionalizmom i ekstremizmom koji postoji kod Katoličke crkve u Hrvata.

On je u izjavi za Srnu naveo kako je „večita želja katoličke crkvene hijerarhije u BiH i Hrvatskoj da reši srpsko pitanje i da Srbe u skladu sa politikom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) protera istočno od reke Drine”.

„Rimokatolička crkva u Hrvata je 2005. godine pokrenula inicijativu za ukidanje Republike Srpske i stvaranje četiri geografske regije, kako su oni rekli, a kasnije i priznali da su skicirane po Austrugarskom modelu… Tada nisu dobili nikakvu podršku”,podsetio je Raković.

On je mišljenja da Puljić samo sledi politiku Vatikana koja je od 19. veka bila protiv bilo kakve srpske državnosti.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Puljić: Hrvatska da ispravi grešku potpisivanja Dejtona

Raković: Izjava kardinala Puljića na tragu nacionalne …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top