Подршку “обнови ЦПЦ” властима у Црној Гори дало удружење бораца НОР. Постали су “челична песница” Мила Ђукановића. Ставови васељенског патријарха ништавни су им наспрам комитетских

Припадници СУБНОР-а Црне Горе на Сутјесци / Фото СУБНОР Црна Гора
Припадници СУБНОР-а Црне Горе на Сутјесци / Фото СУБНОР Црна Гора

ЧЛАНОВИ Удружења бораца НОР-а затражили су од Владе Црне Горе да се законом уреди питање слободе вероисповести или уверења и правни положај верских заједница, енергично захтевајући од државних органа да истрају у решавању свих питања, од слободе вероисповести до власништва над верским објектима, и пре свега на обнови аутокефалности “Црногорске цркве” без обзира на другачија канонска мишљења.
– Ништа не тражимо што нам не припада, већ да оно што су градили наши преци буде наше, да се уклоне нелегално подигнути верски објекти, да се заустави даља изградња и новокомпоновано скрнављење светиња. И раније се обећавало, па стало. Сада се по сваку цену мора истрајати, јер, ово је једно од најважнијих државотворних питања – поручују из ове организације.

Да није први пут да се из ове “кухиње” шаљу поруке које су уперене против српског народа у Црној Гори и Српске православне цркве, тврди Марко Ковачевић из Нове српске демократије.

– У својој изјави СУБНОР као да тражи да им држава врати грађевински материјал који су наши преци уградили у цркве. Помињу и како се мора зауставити “новокомпоновано скрнављење цркава”. Вероватно им је њихово “старокомпоновано” скрнављење са убијањем свештеника, сахрањивањем Бога и спраћањем стоке у храмове ближе срцу па би да и нова решења буду слична томе.

ЖРТВЕ СВЕШТЕНИЦИ

Од двеста свештеника у Црној Гори, током Другог светског рата и после њега, побијено је њих 182, и то најчешће на најсвирепије начине, пошто су их претходно зверски мучили. Портал “Седмица” објавио је ексклузивне фотографије снимљене приликом вађења жртава из јама. Митрополит Јоаникије (Липовац) убијен је при крају рата у једном потоку код Аранђеловца. Један од првих црногорских свештеника којег ће убити комунисти је архимандрит Никодим Јањушевић, настојатељ манастира Свети Лука у Жупи никшићкој. Убице се нису задовољиле крвавим пиром него су опљачкале многе манастирске драгоцености, као и личне ствари убијеног архимандрита. Однели су и 16 његових одликовања…

СУБНОР је тужна прича о заробљеницима партијске мисли, сматра Ковачевић:

– Како кажу: “Због партије су се одрекли Бога, због партије су убијали свештенике, због партије су држали стоку у црквама, ако треба због партије ће почети и на литургију да иду!” Њима су ставови васељенског патријарха ништавни наспрам комитетских смерница. Утеха је ипак што је Црква вечна а партија није, па ће са њом и они нестати.

Огорчење не крију ни у Удружењу бораца ратова 1990. Црне Горе.

– Када су постали “челична песница” Мила Ђукановића, Душка Марковића и НАТО, они хушкају на насиље против наше цркве. Иако се јавно декларишу као атеисти, стало им је да испуњавају партијске циљеве и подстичу на верску и националну нетрпељивост – каже за “Новости” Радан Николић, председник Удружења бораца ратова 1990. Црне Горе.

Он подсећа да чланови Удружења бораца НОР-а никада нису осетили мирис барута, нити су учествовали у Другом светском рату, а рођени су или последњих ратних година или након рата.

– Због тога што служе режиму дебело су награђени из државног буџета и подршком некаквој секташкој творевини покушавају да их охрабре. Затражићемо од надлежних да им се забрани рад – поручује Николић.

Аутор: В. КАДИЋ