fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Borba protiv zaborava: Krvavi pir ustaše fra Filipovića

Pošto su mu izveli devojčicu Radojku Glamočanin, Filipivić je dete zaklao pred razredom, tražeći od ustaša da slede njegov primer.

Imena ubijene dece
Imena ubijene dece

Moj cilj je da ukazujem na zaborav, bar perom da istinu i činjenice otrgnem od zaborava. Jedino što je preostalo da borbu vodimo protiv zaborava i prašinu skidamo sa istine i činjenica, bar ovako individualno.

Piše: Đorđe Bojanić, istoričar

Činjenica je da loš odnos imamo prema sopstvenoj istoriji… a uvek nam je bila preča ta „nametnuta istorija“.

Verovatno, a nije ni čudo (kada znamo u kom vremenu smo živeli) pa zato deo nas ne zna da je u školskom dvorištu škole ,,Đura Jakšić“ u Šargovcu (u blizini Banjaluke) 1942. god pobijeno i zaklano 53 dece (srpske). Tog 7. februara u Drakulićima, Motikama i Šargovcu razuralene ustaške zveri su izmasakrirale, zaklale preko 2300 ljudi, žena i dece, od kojih je 550 dece.

Koliko je svest ustaša izopačena i genocidna vidi se iz zverskog događaja u školi… najmostruoznijih događaja, čak i kada su u pitanju ustaše, desio se u školi u Šargovcu. Ustaše predvođene fra Filipovićem ušle su u učionicu, a Filipović je od učiteljice tražio da mu izvede srpsko dete.

Osnovna škola u Šargovcu kod Banjaluke
Osnovna škola u Šargovcu kod Banjaluke

Pošto su mu izveli devojčicu Radojku Glamočanin, Filipović je dete zaklao pred razredom, tražeći od ustaša da slede njegov primer.

Tog dana u Školskom dvorištu zaklano je 53 dece, pred očima njihovih vršnjaka Hrvata i učiteljice Dobrile Martinović, koja je od užasa izgubila razum.

A sve su to divlje ustaše činile pod zaštitom Rimske kurije.

Zašto se ovaj zločin kao i mnogi drugi nisu našli u srpskim udžbenicima veliko je pitanje, ali uvek ima onih koji će ukazivati na zločin, bar na ovaj način.

Brine me da Srbi nemaju nešto patološko u sebi… kad pogledam okruženje i sve bivše srpske zemlje i te bivše Srbe, stvarno je zabrinjavajuće. Ali o toj temi slabo ko zbori…

Valjda je prošlo vreme zbog bolesnog ,,bratstva i jedinstva sa sopstvenim dželatom“ da o tome ćutimo.

Uskoro nastavljamo da pišemo o zaboravljenom ili o onome što nas nisu smeli učiti u školi…

Izvor: Srpska istorija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: