fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Бојазан у Хрватској за судбину Степинца

У Загребу уверени да проглашење „ратног кардинала“ за свеца зависи од тајних списа. Нису сигурни шта ће се наћи у ватиканским архивама

Алојзије Степинац са Антом Павелићем
Алојзије Степинац са Антом Павелићем

Међу свештеницима у Хрватској, који и даље на неки начин бране НДХ и усташки покрет, можда нико није тако непопуларна особа као данашњи папа. Сматрају да је управо он кривац што Степинац већ није проглашен светим.

На најаву да ће Ватикан отворити архиве и да ће бити доступни многи до сада непознати документи који би требало да открију шта је све Степинац радио првих година рата, са Каптола у овом тренутку нема реакција. Сви чекају да виде о чему је реч и да ли архиве чувају заиста значајне документе који би могли да одреде и даљу судбину процеса проглашења Степинца светим.

Најчешће се понавља став, који је изнео и Јурај Батеља који за цркву води поступак за проглашење Степинца светим, да кардинал није подржавао НДХ, већ „право хрватског народа на државу“.

Загребачки надбискуп Јосип Бозанић и сам се залаже за отварање архива, али Каптол засад не жели да спекулише шта ће се открити 2. марта следеће године када ће Ватикан на иницијативу папе Фрање дати на увид архивску грађу за раздобље понтификата Пија 12. Папа је рекао да се црква не боји истине, и да тек треба да се види шта се збивало на релацији Рим – Загреб.

Један од добрих познавалаца прилика у Ватикану каже, за „Новости“, да је све могуће:

– Отварање архива свакако би могло закомпликовати однос Ватикана према Степинцу ако на видело изађу документи који би показали да је ћутао у првим месецима рата и тиме омогућио усташком режиму да почини терор према Србима и Јеврејима. У сваком случају, судбина Степинца зависи од онога шта крију тајни ватикански архиви – наводи наш саговорник са Каптола.

ГРЧЕВИТА ОДБРАНА

У Хрватској се напада свако дело које Степинца приказује као сарадника Павелићевог режима, попут књиге Марка Аурелија Ривелија „Надбискуп геноцида“. Тврди се да је реч о пропаганди иза које стоји Српска православна црква, а да су све књиге које Степинца повезују са усташама „контингент лажи и клевета“.

Аутор: Ј.КЕРБЛЕР

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: