fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bojanić: SRBIJO, PAMTI I NIKAD NE ZABORAVI DA SU TE BOMBARDOVALI !!!

Pre 21 godinu na mirnu evropsku državu sručile su se zločinačke NATO bombe. Agresija NATO-a protiv Jugoslavije u martu-junu 1999. godine opravdavana tobože brigom o obespravljenom albanskom stanovništvu Kosova i Metohije, trajala je 78 dana.

Priredio, Đorđe Bojanić

NATO zločina moramo i danas da se setimo… teško je što ga ne možemo obeležiti kao proteklih godina kako i dolikuje, zbog KORONA virusa i izolacije koju svi moramo da poštujemo, zbog našeg biološkog opstanka. Bitno je da taj zločinački period nikada ne zaboravimo i njega se setimo i to isto prenesemo našoj deci.

NATO ZLOČINAČKA AGRESIJA… NE ZABORAVI NIKAD !!!!

24. marta 1999. godine, NATO je otpočeo zločinačku i ubilačku agresiju na našu zemlju pod izgovorom „sprečavanja humanitarne katastrofe“ Albanaca na Kosovu i Metohiji. Agresijom na suverenu zemlju NATO je pogazio Povelju UN, ali i sopstveni osnivački akt kojim je pola veka ranije definisan kao odbrambeni savez. Do napada je došlo mimo saglasnosti Saveta bezbednosti UN, suprotno dokumentu o evropskoj bezbednosti iz Helsinkija, pa i nasuprot ustavima pojedinih država članica NATO.

Tokom 79 dana ubijeno najmanje 3.000 a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginulo je, ili nestalo, 1.008 pripadnika vojske i policije, od čega je 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije. Teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece.

U zločinačkom bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok su 38 razoreni.

Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“ od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom (a posledice od osiromašenog uranijuma tek ovih godina vidimo po  sve većem procentu obolelih od kancera).

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO su prvi put upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

AUTOBUS NIŠEKSPRESA, BIO JE META NATO AVIJACIJE. POGINULO JE 40 LjUDI.

Poslednji zločinački NATO projektili na Srbiju pali su 10. juna, u 13:15 nedaleko od Kosovske Kamenice.

ZLOČIN KOJI TRAJE…

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLjE SRBIJE „DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT“ OBJAVIO JE PODATKE:

PRE BOMBARDOVANjA 1997. U SRBIJI JE OD MALIGNIH BOLESTI UMRLO 16.973 OSOBA, A 2007. TAJ BROJ SE POPEO NA 20.417, ŠTO PREDSTAVLjA PORAST OD 20%.

Ovo moramo znati…

NA SRBIJU JE BAČENO 13 TONA OSIROMAŠENOG URANIJUMA (po proračunu doktora nuklearne fizike Vladimira Ajdačića)

VREME RASPADANjA URANIJUMA JE 4,5 MILIJARDI GODINA

POSLE BOMBARDOVANjA 1999. DOŠLO JE DO PORASTA BROJA OBOLELIH OD TUMORA (Prim. dr Radomir Kovačević, načelnik sektora za radiološku zaštitu „Dr Dragomir Karajović“)

POSLEDICE TRPIMO I DANAS.

ZLOČIN NAD DECOM

U NATO-INTERVENCIJI 88 MALOLETNE DECE JE IZGUBILO ŽIVOT.

MALA MILICA RAKIĆ KANONIZOVANA JE KAO SIMBOL NjIHOVOG STRADANjA.

Milica Rakić

Milica Rakić postala je simbol stradanja i nevinih žrtava u NATO bombardovanju Srbije i Crne Gore 1999.

Spomenik Milici Rakić nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu, dok je njena bista po treći put postavljena na spomenik deci žrtvama nastradalim u NATO bombardovanju, jer je dva puta bila meta vandala.

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Manastiru Tvrdoš kod Trebinja naslikana je freska male Milice zajedno sa ostalim mučenicima.

Na fresci, koja je delo đakona Nikole Lubardića iz Beograda, piše „Sveti novomučenik od NATO. Milica dete“

Priredio, Đorđe Bojanić

Izvor: Srpska istorija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: