fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bojanić: OLUJA – ZLOČIN KOJI TRAJE !

Godišnjica zverskog i genocidnog staradnja Srba u takozvanoj operaciji „Oluja“ od hrvatskih-ustaških zveri i u njenom nastavku, akciji takozvanoj „Maestral“, kada je izvršen zverski i genocidni hrvatski-ustaški zločin  na 13 opština BiH, biće obeležena Centralnom državnom manifestacijom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“  koja će se održati u nedelju 4. avgusta 2019. u 19 sati, kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori.

Republika Srbija i Republika Srpska zajedno će obeležiti godišnjicu stradanja i progona Srba iz Hrvatske, što je vrlo pozitivno.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve građane Srbije, a posebno Krajišnike, da dođu danas u Krušedol, gde će biti obeležena godišnjica „Oluje“, da odaju poštu nastradalim Srbima, nauče decu šta se tamo zaista desilo, kako taj užasni zločin nikada ne sme da bude zaboravljen.

U operaciji „Oluja“ koja je počela u zoru 4. avgusta 1995. hrvatske-ustaške zveri, u sadejstvu s muslimanskim zverima Bosne i Hercegovine, pobile ukupno 2.670 i u egzodus naterale 280.000 ljudi.

U „Oluji“ je s prostora Srpske Krajine nestalo blizu 2.000 Srba i proterano oko 250.000, a u akciji „Maestral“ koja je bila njen produžetak, ubijeno je 655 i izgnano oko 130.000 Srba s područja 13 opština BiH. Prema podacima „Veritasa“ još se traga za 1.011 nestalih Srba, među kojima je 660 civila od kojih 337 žena.

Odnos snaga je bio 7:1 u korist agresora –  više od 200.000 vojnika i policajaca hrvatske vojske je napalo 30.000 vojnika Srpske Vojske Krajine.

Šteta nastala „Olujom“ je nesaglediva, a statistika „Oluje“ je više nego poražavajuća:
2.670 Srba ubijeno,
280.000 Srba proterano,
13.000 objekata uništeno,
352 trgovine uništene,
25.000 kuća uništeno,
410 radnji uništeno,
78 crkava uništeno,
96 muzeja uništeno,
181 groblje uništeno,
920 spomenika uništeno,
52 domova zdravlja uništeno,
svi industrijski pogoni uništeni…

Za ovaj zločin, niko nije kažnjen, naprotiv. Hrvatski generali Mladen Markač i Ante Gotovina su u prvostepenoj presudi izrečenoj 15. aprila 2011. godine u Haškom tribunalu osuđeni na 18, odnosno 24 godine zatvora. Da bi 16. novembra 2012. godine u drugostepenoj presudi Haškog tribunala oslobođeni svih optužbi. Zanimljivo je i to da niko od hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva: Janko Bobetko, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Zvonimir Čerevenko… nisu dočekali suđenje ili čak nisu ni optuženi, pred Haškim Sudom.

U ovom ratu (1991-1995.) Hrvati sticajem okolnosti nisu ubili preko milion Srba, ali metodi obračuna sa starim i nemoćnim, ili sa zarobljenim srpskim borcima, bili su isti kao i u onom prethodnom ratu, prepuni nečuvene surovosti.

Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u „Oluji“, Hrvatska 5. avgusta slavi Dan pobede.

U Hrvatskoj se naredna tri dana obeležava Dan pobede, Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja nizom manifestacija i pesmom. Centralna proslava je u Kninu. Dok predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je pre neki dan izjavila da bi želela da ode na koncert Marka Perkovića Tompsona u Splitu.

Sramna Crna Gora i mologorska vlast sve više tone u antisrpsku histeriju. Crna Gora će i ovog 4. avgusta drugu godinu zaredom, poslati svog vojnog atašea u Knin na proslavu ustaškog genocida nad Srbima!

U Srbiji i Republici Srpskoj 5. avgust je proglašen za Dan sjećanja za žrtve „Oluje“. Tog dana se ide u crkvu i pale sveće za žrtve „Oluje“.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: