fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Blamaža tužilaštva BiH zbog slučaja Dudaković

Tužilaštvo BiH doživjelo je epsku blamažu potvrdom državnog vrha Hrvatske da se u toj zemlji priprema optužnica protiv penzionisanog bošnjačkog generala Atifa Dudakovića, smatraju predstavnici udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata.

Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović podsjetio je da se u Tužilaštvu BiH istraga protiv Dudakovića vodi više od deceniju.

„Tužilaštvo BiH je još u oktobru 2006. godine objavilo da je formiran istražni predmet protiv Dudakovića zbog zločina počinjenih nad Srbima. Ako Hrvatska zaista podigne optužnicu protiv Dudakovića, prije nego Tužilaštvo BiH, to će biti nezapamćena blamaža institucije koja pokušava da se predstavi kao nezavisno pravosudno tijelo“, rekao je Mitrović za „Euroblic“.

Mediji u Hrvatskoj, prije dva dana, objavili su da je Državno tužilaštvo te zemlje, na osnovu prijave žrtava rata, pokrenulo obimnu istragu protiv 30 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene protiv Hrvata i da su već otkucane optužnice protiv 16 bošnjačkih generala i visokih oficira.

Komentarišući navode medija, premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da hrvatsko tužilaštvo vodi istrage protiv Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine nad Hrvatima.

Prema informacijama hrvatskih medija, Državno tužilaštvo te zemlje, osim Dudakovića, pripremilo je optužnice i za Jovana Divjaka, Sefera Halilovića, Vehbije Karića, Selme Cikotića, Envera Hadžihasanovića, Asima Koričića, Sakiba Mahmuljina, Amira Kubure, Šefika Patkovića, Džemala Merdana, Ramiza Drekovića, Salka Gusića, Enesa Kovačevića, Bakira Alispahića, Fahrudina Agića i Midhata Cerovca.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvati prijavili 16 bošnjačkih komandanata za ratne zločine

Mitrović: Zločini mudžahedina teži od zločina u Srebrenici …

Mitrović: Diskriminacija srpskih žrtava rata | Jadovno 1941.

MITROVIĆ: HRVATSKA MORA PROCESUIRATI ZLOČINE NAD …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: