fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Blagojević: Etničko čišćenje nad Srbima Vozuće, doline Krivaje i Ozrena

Nad srpskim stanovništvom sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena tokom proteklog rata počinjeno je svjesno i namjerno etničko čišćenje, protjerivanjem više od 40.000 Srba, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Vozuća Foto: Press

Blagojević je na akademiji „Egzodus i trajanje“, koja se održava u Doboju, podsjetio na ratna dešavanja u Vozući, te stradanje i progon Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića.

Te godine, navodi Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom „Uragan“ ili „Farz“, po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

U ofanzivi je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred „El mudžahedin“, potpomognuti NATO snagama za brze intervencije.

On je podsjetio da je brojnost snaga koje su napadale i onih koji su branile iznosio 10:1, naglasivši da je ono što su za Srbiju Košare za Republiku Srpsku je Vozuća.

Blagojević je podsjetio na dokumentaciju o kojoj su bili upoznati tadašnji muslimanski komandiri i komandanti jedinica da će „iz stimulativnog Fonda /takozvane Armije BiH/ od 300.000 maraka tokom „čišćenja“ terena biti nagrađeni najbolji pojedinci, i to za zarobljenog četnika 3.000 maraka, mrtvog 1.000 maraka, za osvojeni tenk do 20.000 maraka, a za zarobljenu pušku 200 maraka“.

Blagojević je istakao da se za počinioce zločina u Srebrenici i Vozući ne primjenjuju isti aršini.

„Da li i Srbi treba da spisak od 23.000 muslimanskih vojnika dostave tužilaštvu u Njemačkoj, kao što su to odradili Bošnjaci za Srebrenicu? Da li je plač majke Srebrenice teži od plača majke iz Vozuće, i kojom apotekarskom vagom se bol može izmjeriti?“, upitao je Blagojević.

On je podsjetio da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, da se vodi postupak protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina, ocijenivši da je to mali pomak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem.

Blagojević je pozvao Institut za nestala lica BiH i druge institucije da odgovore gdje su 64 zarobljena Srbina sa Vozuće.

„Oni nisu nestali, oni su živi zarobljeni 1995. godine, koje je u Vozući privela Druga četa Petog bataljona 328. brigade, kojom je komandovao Fuad Zilkić, potčinjen komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu“, naveo je Blagojević.

On je upozorio na kriminogenu pojavu da srpskim porodicama, koje potražuju svoje najbliže, određene grupe iz Federacije BiH za 1.000 evra prodaju „navodne informacije“ o lokacijama grobnica tijela.

Blagojević je najavio da će u ponedjeljak, 10. septembra, biti organizovan marš „Stazama egzodusa“, koji počinje u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu, te pozvao nadležne da se taj dan uvrsti u datume od posebnog interesa za Srpsku.

Današnjoj akademiji su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici Oružanih snaga BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, predstavnici drugih lokalnih zajednica, boračkih organizacija i Srpske pravoslavne crkve.

Akademiji prisustvovali su i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

Izvor:SRNA

Vezane vijesti:

Večeras akademija u spomen na Srbe stradale u Vozući i na Ozrenu

Nad Srbima počinjen planski genocid i etničko čišćenje

Zločini u Vozući i na Ozrenu imaju karakter lokalnog genocida

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: