Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

BL – Otvorena izložba “Moje Jadovno”

Datum objave: sreda, 26 juna, 2013
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-iz-bl-3.JPG

Izložba “Moje Jadovno”, o 72. godišnjici stradanja srpskog naroda u logorima Gospić – Jadovno – Pag, otvorena je 24. juna, u 19 časova,  u Banskom dvoru u Banjaluci, u okviru manifestacije “Dani sjećanja na Jadovno 1941-2013”.

Ovo je  izložba dokumenata i fotografija o monstruozno izvršenim ustaškim zločinima.

Izložba je bila postavljena na engleskom jeziku i u Njujorku.

Kroz sliku i riječ, autori izložbe “Moje Jadovno” željeli su da predstave činjenice o sistemu smrti kakav je bio kompleks logora “Gospić – Jadovno – Pag”, gdje je u 132 dana njegovog postojanja, ljeta 1941, ubijeno najmanje 40.123 lica.Autori Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić, najavili su postavku ove izložbe i u Londonu i Moskvi.

Dragoslav Ilić, jedan od autora izložbe, istakao je da teže da što vjerodostojnije prikažu šta se desilo jer, između ostalog, istinu dugujemo i našim stradalim precima. Proces vizuelizacije jadovničkog stradanja u obliku izložbene postavke skroman je pokušaj da se sačuva i njeguje uspomena na žrtve kompleksa logora Gospić -Jadovno – Pag, rekao je Dušan Bastašić, takođe jedan od autora izložbe.

Banja Luka, otvaranje izložbe

 Prva izložbena postavka, koja govori o monstruoznim zločinima u logorima Gospić – Jadovno – Pag, u kojima je ubijeno preko 40 hiljada ljudi, otvorena je u Banjaluci 21. juna 2012. godine u prostorijama Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta, a u okviru projekta “Kultura sjećanja i pamćenja”.

Udruženje građana “Jadovno 1941” 29. juna organizuje besplatan obilazak Spomen – područja Šaranova jama – Jadovno na Velebitu u Hrvatskoj.

Izvor: RTRS

 

Vezane vijesti:

Moje Jadovno u Njujorku

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU

“MOJE JADOVNO” – SVJEDOČENjE ZLOČINA

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top