fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-iz-bl-3.JPG

Izložba „Moje Jadovno“, o 72. godišnjici stradanja srpskog naroda u logorima Gospić – Jadovno – Pag, otvorena je 24. juna, u 19 časova,  u Banskom dvoru u Banjaluci, u okviru manifestacije „Dani sjećanja na Jadovno 1941-2013“.

Ovo je  izložba dokumenata i fotografija o monstruozno izvršenim ustaškim zločinima.

Izložba je bila postavljena na engleskom jeziku i u Njujorku.

Kroz sliku i riječ, autori izložbe „Moje Jadovno“ željeli su da predstave činjenice o sistemu smrti kakav je bio kompleks logora „Gospić – Jadovno – Pag“, gdje je u 132 dana njegovog postojanja, ljeta 1941, ubijeno najmanje 40.123 lica.Autori Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić, najavili su postavku ove izložbe i u Londonu i Moskvi.

Dragoslav Ilić, jedan od autora izložbe, istakao je da teže da što vjerodostojnije prikažu šta se desilo jer, između ostalog, istinu dugujemo i našim stradalim precima. Proces vizuelizacije jadovničkog stradanja u obliku izložbene postavke skroman je pokušaj da se sačuva i njeguje uspomena na žrtve kompleksa logora Gospić -Jadovno – Pag, rekao je Dušan Bastašić, takođe jedan od autora izložbe.

Banja Luka, otvaranje izložbe

 Prva izložbena postavka, koja govori o monstruoznim zločinima u logorima Gospić – Jadovno – Pag, u kojima je ubijeno preko 40 hiljada ljudi, otvorena je u Banjaluci 21. juna 2012. godine u prostorijama Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta, a u okviru projekta „Kultura sjećanja i pamćenja“.

Udruženje građana „Jadovno 1941“ 29. juna organizuje besplatan obilazak Spomen – područja Šaranova jama – Jadovno na Velebitu u Hrvatskoj.

Izvor: RTRS

 

Vezane vijesti:

Moje Jadovno u Njujorku

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: